Verenigd Koninkrijk / Plaats van belang

​​Inschepingspunt Gosport Hardway​


Markeren

Deel

Route


​​Gosport Hardway werd gekozen als een van de vele inschepingspunten in de gebieden rond Portsmouth, Gosport en Southampton. Op deze locatie werden mannen en voertuigen ingeladen die deelnamen aan Operatie Neptune en Operatie Overlord in juni 1944. De locatie is toegankelijk vanaf Priory Road.

​​De door Royal Engineers gebouwde hellingen moesten stevig genoeg zijn om het gewicht van Geallieerde tanks als de Shermans en Churchills te kunnen dragen. Voertuigen met daarop wapens werden hier op Landing Ship Tanks (LST) geladen. De LST was het grootste landingsvaartuig dat zou worden gebruikt voor het overzetten van mensen en materiaal naar Normandië. Ze konden op zee op kleinere Rhino Ferries of rechtstreeks op stranden worden gelost, maar waren afhankelijk van het tij.

De betonnen matten die nog steeds zichtbaar zijn, worden vanwege hun ontwerp en kleur ‘chocoladeblokken’ genoemd. Dit waren prefab blokken die met cement op hun plek werden vastgezet.

Hardway was niet alleen bestemd voor het vervoer van mensen en materiaal naar Normandië. Hier werden ook gewonden uit Normandië en krijgsgevangenen uit het Duitse leger opgevangen. Rond juni 1944 genomen historische foto's tonen het laden en lossen dat plaatsvond bij Gosport Hardway.

Veel van de hier ingeladen tanks waren van de 1st East Riding Yeomanry. Hun Sherman tanks landden op D-Day rond het middaguur op Queen Sector, Sword Beach in Normandië.

Op 45 meter afstand van de hellingen bevindt zich een gedenkteken. Dit herinnert aan Operatie Overlord en degenen die hieraan deelnamen. Het blok steen waaraan de herdenkingsplaquette is bevestigd, is afkomstig uit het puin dat vanuit Caen werd meegenomen na de bombardementen en de daaropvolgende verwoesting in juni en juli 1944. 

Priory Road, Gosport​, PO12 4LG