Verenigd Koninkrijk / Plaats van belang

​​Christ Church, Portsdown​


Markeren

Deel

Route


​​Christ Church, Portsdown was de plek waar op 4 juni 1944, twee dagen voor D-Day, de kerkdienst plaatsvond die later de ‘Knight’s Vigil’ werd genoemd. Bij de kerk aan London Road hoort een begraafplaats van de Commonwealth War Grave Commission (CWGC), de oorlogsgravencommissie van het Gemenebest; deze bevindt zich aan de achterkant van de kerk.

​​In de aanloop naar D-Day woonde een aantal leden van de British 2nd Army een dienst bij in Christ Church. Deze dienst was georganiseerd en werd gehouden door dominee RBS Gillman, met assistentie van Generaal Sir Miles Dempsey, de bevelhebber van de British 2nd Army. Twee dagen voor D-Day was deze dienst bedoeld om “de taak die voor hen lag op te dragen aan de Almachtige God.”

Op 6 juni 1948 keerde Generaal Sir Miles Dempsey terug naar Christ Church voor een herdenkingsdienst, waarin dank werd gegeven aan God en de aanwezigen gevraagd werd om te helpen de wonden van de oorlog te genezen en te streven naar een wereld zonder oorlog. Tijdens deze dienst werden twee gebrandschilderde ramen aan de kerk aangeboden, die door Dempsey zelf onthuld werden.

Op de D-Day ramen in de kerk zijn Sint Michael en Sint George afgebeeld als symbolische soldaten. Sint Michael houdt het schild van Sint George vast, terwijl Sint George een schild vasthoudt met een blauw kruis, dat het insigne was van de British 2nd Army. Op het linkerraam zijn soldaten te zien die uit landingsvaartuigen aan wal stappen. Op het rechterraam is een tank afgebeeld die door het landschap rijdt.

Aan de achterkant van de kerk bevindt zich een begraafplaats van de CWGC met 172 graven van het Gemenebest, waarvan ongeveer 30 uit de Tweede Wereldoorlog dateren. Hieronder zijn ook de graven van Mabel Scott van de Auxiliary Territorial Service en drie mannen van 57, 52 en 51 jaar. Twee van hen dienden bij de 23rd Bomb Disposal Company, Royal Engineers, de derde bij het 13th (Home Defence) Battalion, Hampshire Regiment.  

​​London Road, Cosham, Portsmouth​, ​​PO6 3NB​