Verenigd Koninkrijk / Slagveld

C18, C19, C20 en C21, Southampton Common


Markeren

Deel

Route


​​De kampen C18, C19, C20 en C21, Southampton Common werden rond de noordelijke zijde van de meent geplaatst. De marshalling areas, verzamelgebieden voor manschappen en materiaal, werden in gereedheid gebracht voor de komst van de Geallieerde troepen zich zouden inschepen voor Operatie Overlord in juni 1944. Southampton Common, waar zich de vier kampen bevonden, is publiek toegankelijk.​

​​De kampen die de marshalling area rond Portsmouth en Southampton vormden, waren bedoeld om de troepen te verbergen die aan Operatie Overlord zouden deelnemen. Van hieruit zouden ze uiteindelijk doorgaan naar inschepingspunten langs de kustlijn in het gebied rondom Southampton.

De kampen boden plaats aan ongeveer 8.500 mannen en 1.000 voertuigen. De mannen kampeerden buiten onder canvas en hadden de beschikking over keuken- en wasfaciliteiten. Door de constructie van de kampen konden de mannen ook in training blijven terwijl ze zich voorbereidden op de bevrijding van Europa.

Kampen werden meestal aangelegd in overdekte gebieden zoals bossen om te voorkomen dat ze door de vijand vanuit de lucht gezien konden worden en om het risico dat ze door het publiek werden geobserveerd te verkleinen. Toen het moment van inscheping voor Operatie Overlord dichterbij kwam, werden de verzamelkampen afgesloten en bewaakt. Dit gebeurde eind mei 1944.

Mannen van de 1st Special Service Brigade verbleven hier voordat ze zich inscheepten bij Warsash. Deze commando's zouden uiteindelijk op Sword Beach in Normandië landen. Op de dag voor D-Day vond er een droevig incident plaats op de meent. Dominee Derrick Williams beroofde zich van zijn leven, volgens Lord Lovat Simon Fraser na een slechte preek. Hij ligt begraven op Hollybrook Cemetery, Southampton. 

​​Burgess Road​, ​​SO16 7AP​