Verenigd Koninkrijk / Begraafplaats

​​Anns Hill Cemetery​


Markeren

Deel

Route


​​Anns Hill Cemetery in Gosport is een openbare gemeentelijke begraafplaats waar zich ook een gedeelte met oorlogsgraven van het Gemenebest bevindt. Van de 284 mensen die hier begraven zijn, zijn 173 slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. ​De gemeentelijke begraafplaats is toegankelijk via de hoofdingang aan Anns Hill Road. De korte route naar de CWGC loopt via Wilmott Lane net achter Lester Road. De oorlogsgraven bevinden zich in het midden van de begraafplaats en zijn eenvoudig te herkennen aan de 'cross of sacrifice', het herdenkingskruis voor militaire oorlogsslachtoffers.​

​​Van de 173 oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog zijn er 144 begraven op de begraafplaats van de oorlogsgravencommissie CWGC aan het westelijke uiteinde. 29 mannen die in de Duitse luchtmacht of het Duitse leger dienden, zijn hier ook begraven. Sommige leden van de Duitse luchtmacht sneuvelden bij bombardementen op de Engelse zuidkust vanaf 1940. Gewonde Duitsers die op D-Day of tijdens de slag om Normandië krijgsgevangen werden gemaakt en in het Verenigd Koninkrijk stierven, zijn hier ook begraven. Deze mannen bezweken onderweg aan hun verwondingen of in ziekenhuizen aan wal.

Van de Geallieerde slachtoffers op de begraafplaats zijn er 139 afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Drie Canadezen, één Nieuw-Zeelander en één Belg liggen hier ook begraven. De schrijfster Gladys Stephens en Grace Young, twee vrouwen die aan tbc overleden, liggen ook op de begraafplaats.

Er zijn nog drie andere opvallende graven in verband met Operatie Overlord. Dennis Dewell overleed op 2 juni 1944 als gevolg van een ongeluk met een Landing Craft Tank, toen zijn Assault Vehicle Royal Engineer (AVRE) bij ruwe zee op het dek begon te glijden en hem tegen de zijde van het voertuig plette. Ernest Brotherton sneuvelde op 6 juni. Het is onwaarschijnlijk dat hij zijn landingsvaartuig wist te verlaten: hij sneuvelde onmiddellijk tijdens de gevechten bij Sword Beach, of hij bezweek aan zijn verwondingen tijdens de terugkeer. Frederick Horton van het 2nd Royal Warwickshire Regiment sneuvelde eveneens op 6 juni. Net als Brotherton heeft hij mogelijk zijn landingsvaartuig nooit verlaten en bezweek hij aan zijn verwondingen of sneuvelde hij op Sword Beach.

Wanneer je over de gemeentelijke begraafplaats loopt, zul je, verspreid tussen de vele rijen, graven zien met de typische grafsteen van de Commonwealth War Grave Commission (CWGC), de oorlogsgravencommissie van het Gemenebest. Dit zijn de graven van burgers die omkwamen bij vijandelijkheden tussen 1939 en 1945 en ook op de begraafplaats bijgezet zijn. Dit zijn particuliere graven, met hun eigen gedenkteken en grafstenen.

Vlak bij de begraafplaats van de CWGC bevindt zich een gedenkteken voor de slachtoffers van de bombardementen door de Duitse luchtmacht op Gosport. 

https://www.gosport.gov.uk/cemetery