Nederland / Monument

Johannes Hovenkamp groef een graf voor een dubbelagent


Markeren

Deel

Route


Een herdenkplaatje op de brug tussen Zeegse en Schipborg herinnert sinds op 4 mei 2021 aan een bijzonder man: verzetsstrijder Johannes Hovenkamp uit Schipborg. Hij kreeg opdracht om fanatieke NSBer’s uit het westen van het land te liquideren in het bos ‘De Strubben’. Hij moest het zelf ook met de dood bekopen.

Johannes Hovenkamp was in de jaren dertig als KNIL-militair actief in Batavia. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in de verzetsgroep van dr. J. Rotte en woonde hij samen met zijn vrouw Petronella van Beusekom in Schipborg.  

Op korte afstand van zijn huis groef hij een gat, bestemd voor een SD-dubbelagent die moest worden geliquideerd: Izak Daane. Deze verrader werd met een list naar Schipborg gelokt. Daar werd hij doodgeschoten en begraven door de heren Spaans en Van Dongen. Die gingen er na hun daad op de fiets vandoor. De fietsen leverde Petronella Hovenkamp. De twee stapten vermoedelijk in Assen op de trein naar Den Haag.  

Niet veel later stormden de Duitsers de woning van Hovenkamp binnen. De SD’ers hadden het lichaam van Daane al gevonden, inclusief zijn aantekeningenboekje met een lijstje met namen. Ook Hovenkamp stond daar tussen.  

Via het Huis van Bewaring in Assen werd Hovenkamp naar het beruchte Scholtenhuis in Groningen gebracht. Spaans en Van Dongen werden ‘s nachts in Den Haag gepakt. De drie verzetsmannen zagen elkaar terug in Kamp Amersfoort.  

Op 24 juni 1943 schreef Johannes aan zijn vrouw: ‘Lieve schat, de tijd is gekomen dat ik voorgoed en voor altijd afscheid van je moet nemen’. Diezelfde dag nog werden hij en zijn verzetsbroeders gefusilleerd op de Leusderheide.  

(Bron: Bert Staats)