Nederland / Vestingwerk

Duitse verdedigingslinie Balloërveld


Markeren

Deel

Route


De een heeft het over de Frieslandriegel, de ander over de Assener Stellung. Feit is dat het landschap in Drenthe flink vernield is het laatste half jaar van de oorlog. Tienduizenden spitters zijn gedwongen of tegen betaling bezig geweest met de aanleg van tankgrachten en loopgraven. Ook het oeroude Balloërveld moest er aan geloven.

Wie goed kijkt ziet op het Balloërveld onlogisch rechte lijnen die met een knik verder gaan. Alleen op een luchtfoto is het verband van al die lijnen duidelijk: ze vormen een ster rond de stad Assen. De Royal Air Force had ze keurig in het vizier, zodat de bevrijders precies wisten waar de bulldozertank vooruit moest om weer zo’n hindernis op te ruimen. De grachten waren bedoeld om de opmars van tanks onmogelijk te maken, maar het bleek zinloos. 

Alleen al in Drenthe zijn er minstens 10.000 mensen bezig geweest om de verdedigingslinie aan te leggen. Assen was een van speerpunten in die linie die begon in Delfzijl en eindigde in Arnhem. Onder meer vanuit sanatorium Port Natal in Assen en strafkamp Yde werden dagelijks ploegen met schep en kruiwagen op pad gestuurd om te spitten voor de vijand.  

De Organisation Todt kon iedereen gebruiken. Ze haalden ze uit gevangenissen en strafkampen, ze gebruikten krijgsgevangenen, maar ook vrijwilligers en gewoon dwang. Zo kreeg de overgebleven mannelijke bevolking van Texel opdracht om af te marcheren naar Drenthe. 

De kilometerslange tankgrachten, loopgraven, mitrailleurstellingen en bunkers lopen van Meppel langs de vaart tot Bovensmilde, vandaar door het Witterveld en het Asserbos en verder over het Balloërveld naar het noorden. Op het Balloërveld volgt een van de wandelpaden zo’n tankgracht.