Nederland / Verhaal

Een fatale misser


Markeren

Deel

Route


14 maart 1945. Bom op de Nieuwstraat, tegenwoordig de Wethouder Buningstraat. De oorlog was bijna aan zijn einde en toch werd de buurt verschrikkelijk getroffen door een niet voorzien bombardement. In de avond van 14 maart vloog een Engelse jachtbommenwerper boven Assen-oost. Men was van plan om de Duitse terugtrekking te verstoren door een bombardement op de spoorlijn van Hoogeveen naar Groningen.

Op de bewuste avond van de 14e maart werden door geheel Noord-Nederland en Noord-Duistland door de geallieerde bommenwerpers in de achtertuin van de Duitse troepen de zogenaamde aan- en afvoerlijnen gebombardeerd. Immers als het vijandelijke leger niet meer gevoed kan worden dan wordt het moraal gebroken en kan de opmars van de geallieerden worden versneld.  

Zo ook die avond. Het vliegtuig dat waarschijnlijk op de terugtocht was vanuit Duitsland zag aan de noordoost kant van Assen een gelegenheidsdoel. Het spooremplacement van Assen. 

Helaas lag vlak naast de spoorlijn een bewoond gebied en nadat er een lichtfakkel was afgeworpen werd het spooremplacement gebombardeerd. Helaas viel de bom niet op het spoor maar op de woningen aan de Nieuwstraat. Het gevolg was verschrikkelijk. 

Vier woningen werden totaal verwoest en vier werden zwaar beschadigd. Ook was er schade aan de huizen die hier omheen stonden. Maar wat nog erger was dat in drie van de woningen acht doden vielen te betreuren. Drie families werden zwaar getroffen. 

Bij de familie Felix werden de vader en de zoon Felix gedood. Bij de familie Grit werden de vader, moeder en een dochtertje van 1 jaar gedood en de laatste drie slachtoffers kwamen uit het gezin Vrijs, vader, moeder en een dochtertje van vijf jaar. 

Een verschrikkelijk moment zo vlak voor de bevrijding, die vier weken later zou plaatsvinden.