Nederland / Museum

Stoottroepenmuseum heeft het verzet als basis


Markeren

Deel

Route


Op de Johan Willem Frisokazerne in Assen is een bijzonder museum ingericht: het Stoottroepenmuseum toont de Historische Collectie Regiment Stoottroepen Prins Bernhard. Het geeft de geschiedenis weer die begon met het verzet in de Tweede Wereldoorlog. De ‘Stoters’ worden nu veel ingezet bij vredesmissies als als onderdeel van de Luchtmobiele Brigade

Het regiment Stoottroepen RSPB is ontstaan uit de landelijke knokploegen (LKP) en de Raad Van Verzet (RVV) in de Tweede Wereldoorlog, destijds Stoottroepers of 'Stoters' genoemd.  

In het jaar na oprichting opereerden ongeveer zeshonderd verzetsmensen in tientallen knokploegen. Hiermee lukte het de LKP een min of meer regelmatige toevoer van bonkaarten te verzekeren ten behoeve van onderduikers. Ook voor persoonsbewijzen werden soms overvallen gepleegd, maar het merendeel daarvan werd verkregen door vervalsing. 

De Binnenlandse Strijdkrachten (BS) werden mede opgericht om de gewapende verzetsbeweging beheersbaar te houden, omdat ze op grote schaal van wapens zou worden voorzien. De BS was gebonden aan allerlei regels. Zo mocht men pas, tevoorschijn komen als ‘leger’ als bevelhebber prins Bernhard daartoe het sein gaf.  

In september 1944 gaf Prins Bernhard formeel de opdracht voor het vormen van een militair verband, bestaand uit personen die actief betrokken waren bij het gewapend verzet. De BS had als uniform blauwe overalls. 

Naarmate het einde van de oorlog in zicht kwam, bereidden de knokploegen zich voor op actieve medewerking aan de verwachte invasie door middel van sabotage van verbindingen, spoorlijnen en dergelijke. Velen van hen maakten deze fase echter niet meer mee. In de loop van de oorlog werden vele tientallen KP-leden opgepakt en gefusilleerd. 

Tijdens haar rondreis door bevrijd Nederland deed koningin Wilhelmina 18 maart 1945 de uitspraak: "En dit regiment zal blijven voortbestaan!" En daarmee was het Regiment Stoottroepen geboren.  

Het huidige regiment bestaat uit vier compagnieën, gelegerd op deze kazerne. Ze kunnen worden ingezet met helikopters en met pantservoertuigen, zoals in Uruzgan is gebeurd. Een van de compagnieën is opgeleid voor inzet met parachutes, zoals bij alle drie bataljons van de luchtmobiele brigade het geval is.  

Op 29 juni 2002 is de naam van Prins Bernhard bij Koninklijk Besluit verbonden aan het Regiment Stoottroepen. Vanaf dat moment heet het regiment officieel Regiment Stoottroepen Prins Bernhard. 

Balkenweg 3, 9405 CC Assen