Nederland / Verhaal

De Beiler verdediging verrast


Markeren

Deel

Route


De brug over het Linthorst-Homankanaal was opgeblazen, dus moesten de Canadese bevrijders op die donderdag 12 april 1945 een omweg maken. Via Beilervaart / Brunsting was de brug nog intact en kon Beilen wel bereikt worden. Maar heel gemakkelijk ging dat niet.

Op de Markt in Beilen was een Duitse bunker, die veroverd moest worden. De bevrijders besloten Beilen in te nemen met een verrassingsaanval vanuit de Brunstingerstraat. Om 4 uur ‘s nachts werd in de Duitse veldkeuken het ‘Frühstück’ voorbereid. In het stafbureau lag een klerk te slapen. In de bunker aan de Markt hield een handvol Duitse militairen de wacht. 

Toen de Canadezen het vuur openden bleken de Duitsers totaal verrast. Maar een reactie liet niet lang op zich wachten. Vanuit de bunker trof een panzerfaust een Canadese brencarrier. Twee Canadezen kwamen om het leven. 

De Canadezen bestookten de kleine betonnen vesting zelfs met vlammenwerpers. Hierdoor vlogen twee woningen aan de Brunstingerstraat en de schuur achter het café De Veehandel aan de Markt in brand. Ook het winkelpand van J. Hepping brandde af. 

De B-compagnie van dit 1ste regiment ontruimde de huizen aan de Havenstraat, waarbij meerdere Duitse soldaten werden overmeesterd. 

De A-compagnie veroverde op hetzelfde moment de bunker, waarbij deze werd vernietigd door een zogenoemd A/T-kanon. Andere militairen trokken ondertussen het dorp in en schakelden daarbij voornamelijk Duitsers uit die in burgerkleding op sommige plaatsen in een hinderlaag lagen. 

Omstreeks 10 uur hadden de Canadezen de laatste Duitsers opgepakt en was Beilen bevrijd.