Nederland / Verhaal

In de tang


Markeren

Deel

Route


De brug over het Linthorst-Homankanaal was opgeblazen, dus moesten de Canadese bevrijders op die donderdag 12 april 1945 een omweg maken. Via Beilervaart / Brunsting was de brug nog intact en kon Beilen wel bereikt worden. Maar heel gemakkelijk ging dat niet.

Het bijzondere van de uitschakeling van de Duitsers in Beilen was, dat zij als het ware in de tang werden genomen. Vanuit het zuiden werden de Duitse stellingen onder vuur genomen door de batterij 'Fox' van majoor Bob Lucy van het 6th Field regiment R.C.A. De Canadese militairen van Les Fusiliers Mont-Royal moesten hierdoor tegen het eigen vuur inlopen. De vuursteun van de batterij 'Fox' vereiste dan ook veel precisiewerk. Het was volgens de schrijver van ‘Maple leaf up’ vermoedelijk de eerste keer, dat dit bij Les Fusiliers Mont-Royal gebeurde. Normaliter gaan grondtroepen voorwaarts met achter hen de artillerie. 

Bij de gevechten in Beilen vonden  naast de twee Canadezen een onbekend aantal Duitsers de dood. Verder raakte een vrouw uit Beilen gewond en vond een verpleegde van Beileroord de dood. 

Toen Beilen was ingenomen werd in de weg Spier-Beilen een noodbrug over het Linthorst Homankanaal geslagen zodat de geallieerde troepen ook met groot materiaal geen omweg meer hoefden te maken.