Nederland / Verhaal

Heftige ontmoeting bij het spoor


Markeren

Deel

Route


Terwijl op de oostzijde van de gemeente Hoogeveen de Belgische SAS met zwaar bewapende jeeps de streek binnen trok en zuiverde van de laatste Duitsers, trachtte een Canadese eenheid vanuit het noorden de stad binnen te dringen. Dat lukte de 11e april. Maar eerst kwam het op 10 april nog tot een hevig vuurgevecht bij de spoorwegovergang Pesserstraat.

De wagens en manschappen die op 10 april 1945 vanuit het noorden Hoogeveen naderden, maakten deel uit van de Manitoba Dragoons. Ze kwamen via de Toldijk en stonden onder leiding van luitenant W.R. Batten toen het gevecht met de nog aanwezige Duitse bezetters losbarstte. Dit gebeurde in Hoogeveen, op het einde van de huidige Pesserstraat, bij de spoorwegovergang, waar ongeveer honderdtwintig vijanden Hoogeveen verdedigden. 

De Toldijk zelf leek de 10e april bevrijd, maar de Staghounds trokken zich weer terug, na een stevig vuurgevecht. Hauptmann Specht maakte melding van twee gepantserde verkenningswagens met mitrailleurs en geweren. Ze beschoten zijn eenheid vanaf beide kanten van de straat. De pantserwagens stonden zo opgesteld en waren zo gecamoufleerd, dat ze niet te benaderen waren. 

Maar de bemanningen van de wagens zagen ook in dat ze zo niet tot in Hoogeveen konden doordringen. Reden voor luitenant Batten om zijn mannen richting Pesse te dirigeren, maar niet nadat eerst nog een enkele auto’s met vluchtende Duister onschadelijk waren gemaakt. Hoogeveen werd een dag later alsnog volledig bevrijd en van de laatste bezetters gezuiverd.