Nederland / Plaats van belang

Fietsende vijand onder vuur


Markeren

Deel

Route


De Canadese troepen wilden met een flinke legermacht zo snel mogelijk Drenthe door. Om Groningen te bevrijden en de Eemshaven in te nemen. Zo zouden ze de Duitsers elders in Nederland afsnijden van hun vaderland. De Manitoba Dragoons waren een verkenningseenheid die vooruit ging. Onder meer door Zuidwolde.

Terwijl pantserwagens voorzichtig en overal op voorbereid Zuidwolde binnen rijden, loopt een stoet opgewonden mensen achter hen aan. Dit moest de bevrijding zijn! Daar heeft iedereen op gewacht.  

Zo ineens rijden de wagens het erf op van Jan Emmink, later Hoofdstraat 108. De mitrailleurs beginnen te ratelen. De stoet mensen heeft daar totaal niet op gerekend en vlucht alle kanten op.  

Wat is er aan de hand? Ze zien enkele Duitse militairen op de fiets vanaf de richting van de begraafplaats naar Kerkenbosch rijden. Het vuur is gericht op deze Duitse fietsers.  

Aan de Meppelerweg woont Willem Steenbergen, een gepensioneerd landbouwer, dicht bij de Hoofdstraat. Hij volgt in de tuin voor zijn huis het verloop van de schermutselingen en wordt daarbij dodelijk getroffen door een verdwaalde kogel. Hij sterft om 17.30 uur, 68 jaar oud. Bij het vuurgevecht sneuvelen twee Duitsers.