Nederland / Monument

De Canadezen komen - bevrijding van Meppel


Markeren

Deel

Route


Rond het middaguur van 13 april 1945 denderde de Canadese hoofdmacht vanaf de Werkhorstbrug de stad Meppel binnen. Exact 65 jaar later, 13 april 2010, werd in het nabij gelegen Wilhelminapark door veteranen van het toenmalige bevrijdingsleger, het Toronto Scottish Regiment, samen met leerlingen van de basisscholen een herdenkingsmonument onthuld.

De eerste tanks van de Canadese hoofdmacht, het Toronto Scottish Regiment, 8 juli 1944 geland op de stranden van Normandie, denderden vrijdag 13 april 1945 om 12.05 uur vanuit richting Staphorst de Werkhorstbrug over. Meppel was bevrijd!  

In een hoog tempo werd koers gezet naar het centrum, waarna een groot deel van de Canadezen verder naar het noorden trok. Nog wekenlang bleef een spoor van door het rupsbandengeweld opgeworpen en losgelagen klinkers zichtbaar in het spoor van de bevrijders.  

Daarvoor waren de geallieerde troepen al enige weken actief in de omgeving. Samen met Franse parachutisten waren er doorlopend schermutselingen met terugtrekkende Duitsers, waarbij ook geregeld slachtoffers vielen. ’s Nachts waagden Canadese verkenningsvoertuigen, vaak gegidst door het lokale verzet zich in de buurt van Meppel. Men vreesde voor een zware verdediging van de strategisch gelegen stad, maar in de nacht van 12 op 13 april trokken de laatste bezetters de stad uit. Bruggen werden niet opgeblazen, maar de telefooncentrale werd wel zwaar vernield door de terugtrekkende Duitse troepen.  

Exact vijfenzestig jaar later werd op 13 april 2010 in het nabijgelegen Wilhelminapark door veteranen en leden van het Toronto Scottish Regiment samen met basisscholieren een herdenkingsmonument ter ere van de bevrijders onthuld. Sindsdien maakt dit monument deel uit van het Jeugdappèl op 13 april, waarbij de lokale jeugd de bevrijding herdenkt en stil staat bij de slachtoffers van de oorlog en het actuele thema van vrede en veiligheid centraal staat. 

Auteur: Wim Sagel