Nederland / Plaats van belang

Klein-Canada Wijchen


Markeren

Deel

Route


In Wijchen was van 1944 tot 1945 een groot geallieerd legerkamp gevestigd. Deze had onder de bevolking de naam Klein-Canada.

Het verhaal van Klein-Canada is zelfs velen Wijchenaren niet bekend. Het betreft een legerkamp dat in 1944 aan de Leemweg bij Alverna gevestigd werd. Dit gebeurde na Operatie Market Garden, waarbij duizenden parachutisten over verschillende steden van Nederland werden gedropt om de bruggen over de Waal, Maas en Rijn te veroveren. Het lukte om de bruggen over de Waal bij Nijmegen te veroveren, maar de brug van Arnhem bleek een brug te ver. Hierdoor kwam het Rijk van Nijmegen aan het front te liggen en bevonden zich veel militairen in de regio die ergens moesten worden ondergebracht. Ook in Wijchen werd dus een groot legerkamp opgericht.  

Vanaf november 1944 waren vooral Canadese soldaten in en om Nijmegen gelegerd zodat het legerkamp door de bewoners al snel de naam Klein-Canada kreeg. Ongeveer een half jaar lang gingen de soldaten hier in en uit, wat heel handig was, want het hoofdkwartier van de Canadese legerleiding bevond zich ook in het dorp.  

In februari 1945 vertrok een groot deel van de soldaten in verband met het Rijnlandoffensief en liet het legerkamp verschillende barakken en nissenhutten achter. Dit was heel handig, want inmiddels waren heel veel vluchtelingen uit de dorpen ten oosten van Nijmegen naar Wijchen gekomen. Op een bevolking van 8000 inwoners kwamen er bijna 6000 evacuees en vluchtelingen bij. Tot 1955 werden de barrakken van Klein-Canada gebruikt als noodwoningen en vluchtelingenopvang. Daarna werd het kamp gesloopt.  

Vandaag de dag is er niets meer van het legerkamp terug te vinden.

Leemweg, Wijchen