Nederland / Verhaal

Sinterklaasfeest


Markeren

Deel

Route


Het regiment Fort Garry Horses waren in 1944 bij Nederasselt en Balgoy gelegerd. Ook al kenden zij de traditie van Sinterklaas niet, ze wilden toch iets voor de kinderen van de regio doen en hebben daarom een groot feest voor hen georganiseerd.

Toen de soldaten van de Fort Garry Horses over de Nederlandse Sinterklaas tradities hoorden, wisten ze direct dat ze een groot feest voor de kinderen van de Gelderse dorpjes Balgoij en Nederasselt wilden geven. Hier waren de soldaten namelijk al sinds november 1944 gelegerd en hadden veel gastvrijheid door de bewoners ontvangen. Capt. “Sandy” McPherson werd de Sinterklaas en Van Davies en Howard Smith de Pieten. Helaas was het witte paard ziek, waardoor ze op een gekleurd paard moesten komen, wat voor enige verwarring bij de kinderen zorgde.  

In het begin van de dag was de aanloop van de kinderen nogal terughoudend, de kinderen kwamen in groepen van tweeën of drieën naar binnen, maar uiteindelijk werd het nieuws door de dorpen verspreid zodat er aan het eind van de dag bijna 200 kinderen naar Sinterklaas waren gekomen.  

Er werden ook cadeaus aan de kinderen verdeeld: dit waren donaties van de soldaten of door hun gemaakt en elk cadeau was mooi ingepakt. Geen kind ging die dag met lege handen naar huis. Gelukkig waren er genoeg cadeaus voor ieder kind.  

Fort Garry Horses 
De Fort Garry Horses maakten deel uit van de 2nd Canadian Armoured Brigade en waren sinds november 1941 in Europa gestationeerd. Op 6 juni 1944 maakten ze deel uit van D-Day en de landingen in Normandië en sinds november 1944 waren zij bij Nijmegen gelegerd, waar ze de winter 1944/45 doorbrachten.  

Veerstraat, Nederasselt