Nederland / Monument

Gedenkpark Canada-Nederland


Markeren

Deel

Route


In 1998 werden er naast het huidige Vrijheidsmuseum esdoorns geplant om aan de Canadese bevrijders van Groesbeek te herinneren.

Het Gedenkpark Canada-Nederland is een levend monument dat in 1998 door de in Canada geboren prinses Margriet werd geopend. Meerdere Esdoorns, de nationale boom van Canada, staan in een bosje bij elkaar en zijn omgeven door een wei. Aan de rand van het park is een stenen monument te vinden. Het park vormt een vredige plek die in contrast staat met het oorlogsgeweld dat hier in de jaren 40 in de regio heeft plaatsgevonden. Ook is het park een knipoog naar het landschap in het Rijk van Nijmegen – open weilanden en dichte bossen.

Vanuit het park hebben bezoekers een mooi uitzicht over het landschap waar twee belangrijke gevechten aan het Westfront van de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden: Operatie Market Garden (september 1944) en het Rijnlandoffensief (februari 1945). Twee keer was deze grond getuige van een historische gebeurtenis: het landen van de parachutisten van Market Garden en het langstrekken van de geallieerde tanks naar Duitsland voor de start van het Rijnlandoffensief.

Canadese soldaten in het Rijk van Nijmegen
Tijdens Operatie Market Garden werd het Rijk van Nijmegen door de geallieerden bevrijd. Toch was de bevolking niet veilig: de regio werd frontgebied. In november 1944 werden de Britse en Amerikaanse soldaten die hier gelegerd waren op andere plekken ingezet en namen de Canadezen het over. Hun taak was het om de bruggen, de stad en de regio tegen Duitse aanvallen te beschermen en het front te verdedigen.

Wylerbaan, 6561 KR Groesbeek