Nederland / Museum

Roosevelt Informatiecentrum


Markeren

Deel

Route


De voorouders van Theodore en Franklin Roosevelt zijn hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Oud-Vossemeer. Een kleine expositie in het voormalige recht- en gemeentehuis vertelt over de roots van deze Amerikaanse oud-presidenten en hun invloed op de wereldgeschiedenis. Met een belangrijke plek voor de ‘Four Freedoms’.

President Franklin Roosevelt formuleerde tijdens zijn State of the Union in 1941 vier fundamentele vrijheden die voor ieder mens zouden moeten gelden: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van vrees en vrijwaring van gebrek. De Vier Vrijheden zouden later de basis vormen voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Om zijn idealen uit te dragen werd zes jaar na zijn overlijden een stichting opgericht die prijzen uitreikt aan Amerikanen die zich inzetten om deze vrijheden uit te dragen en te waarborgen. Sinds de honderdste geboortedag van de president in 1982 en de viering van 200 jaar diplomatieke betrekkingen tussen de VS en Nederland worden de Four Freedoms Awards ook buiten de VS uitgereikt. In de even jaren gebeurt dat in Middelburg, in de oneven jaren in New York.

Elk jaar wordt een award uitgereikt voor elk van de Vier Vrijheden en een International Four Freedoms Award, een algemene vrijheidsprijs. De Awards brachten al vele vooraanstaande personen en mensenrechtenstrijders naar Middelburg. Kijk voor meer informatie over Zeeland en Roosevelts State of the Union op de website van Zeeuwse Ankers.

Het Roosevelt Informatiecentrum in Oud-Vossemeer werd in 2016 geopend door Prinses Beatrix en drie leden van de Roosevelt-familie. Er is een korte wandelroute uitgezet langs plekken die met de familie Van Rosevelt te maken hebben. Op de hoek van de Voorstraat en de Raadhuisstraat, bij het monumentale uurwerk Smidsklokje, staat een informatiepaneel over het ommetje.

 

Raadhuisstraat 54698 AJ Oud-Vossemeer