Nederland / Monument

Monument Burgemeester Luske


Markeren

Deel

Route


Het monument is opgericht als herinnering aan burgemeester Jacques Luske, die tijdens de oorlog hulp bood aan onderduikers. Hij werd daarvoor gearresteerd en overleed in concentratiekamp Neuengamme.

In 1943 kondigde ‘Wehrmachtsbefehlshaber’ generaal Christiansen aan dat 300.000 Nederlandse militairen alsnog in krijgsgevangenschap zouden worden afgevoerd. Als protest tegen deze maatregel brak overal in het land de April-Meistaking uit. Burgemeester Luske liet zich niet onbetuigd en hielp actief mee met het plaatsen van onderduikers.

Bij een razzia werden enkele onderduikers opgepakt. Tijdens zware verhoren zwichtten drie van hen onder de druk en gaven toe dat de burgemeester had bemiddeld bij het onderduiken. Luske werd op 6 maart 1944 gearresteerd en kwam via Arnhem, Amersfoort en Vught in Duitsland terecht. Eind december 1944 overleed hij, 43 jaar oud, in concentratiekamp Neuengamme. Zijn stoffelijk overschot werd in 1951 overgebracht naar het kerkhof van Heilig Landstichting.

Het monument werd in mei 2001 onthuld, samen met Luskes kinderen. Jacques Luske was ook burgemeester van de voormalige gemeente Bergharen, daarom is daar ook een monument voor hem. Op de dorpswebsite van Horssen leest u het levensverhaal van Jacques Luske.

Bredestraat-Molenweg in Horssen