België / Monument

Monument voor Majoor William Cavendish


Markeren

Deel

Route


Bij de bevrijdingsgevechten in de driehoek Beringen-Hechtel-Helchteren sneuvelde op 9 september 1944 de zwager van de latere president van de Verenigde Staten John F. Kennedy. William Cavendish, de markies van Hartington, was op 6 mei 1944 getrouwd met Johns zus Kathleen. Bij de aanval op het dorp Heppen werd hij dodelijk geraakt door Duits geweervuur.

Na de uitbraak uit Normandië rukte de eenheid van majoor Cavendish, de 3de compagnie van het 5de bataljon van de Coldstream Guards, gestaag op door het noorden van Frankrijk ondanks hevige Duitse tegenstand. Toen de eerste Britse Guards eenheden op 3 september Brussel bevrijdden, schreef Cavendish aan zijn vrouw Kathleen dat de vreugdetaferelen hem een krop in de keel gaven. Lang kon hij echter niet genieten van de bruisende hoofdstad, de frontlijn lag namelijk open tussen Antwerpen en Luik. Montgomery gaf hierop de opdracht aan de Guards pantsereenheden om op 6 september op te rukken richting de Nederlandse grens. Tijdens deze opmars dienden de Britse eenheden het Albertkanaal, waar de Duitsers ondertussen de bruggen hadden opgeblazen, over te steken. Nog diezelfde dag slaagden de Welsh Guards er in om via de restanten van de stenen brug bij Beringen het kanaal over te steken.

Hoewel de situatie er voor de Guards nog steeds goed uitzag, dreigde alles snel te veranderen. In de ochtend van 7 september had de Duitse generaal-veldmaarschalk Wilhelm Keitel bevolen de gehele terugtrekking van Duitse troepen op het Westelijk front een halt toe te roepen. Hierdoor diende het Duitse leger de situatie bij Beringen zo snel mogelijk om te keren en de Britten opnieuw over het kanaal te duwen.

De Duitse aanvallen op het bruggenhoofd bij Beringen mislukten echter, met als gevolg dat de stad een springplank werd richting Leopoldsburg. Bedoeling was dat de Britten vervolgens via Hechtel de Nederlandse grens zouden bereiken. Met dat doel voor ogen kregen de Coldstream Guards op 9 september de opdracht om het dorpje Heppen in te nemen. Onder zwaar artillerievuur rukte majoor Cavendish om 08.45 uur op richting het dorp. Zijn aanval vond plaats in de buurt van enkele boerderijen waar de Duitsers zich hadden ingegraven. Hierop nam Cavendish een alternatieve route, maar ook daar kwam hij zwaar onder vuur te liggen vanuit de boerderijen. Cavendish werd dodelijk getroffen door een schot in de borst nadat hij de hoeve van de familie Mangelschots bestormde. Als tweede in rang nam sergeant-majoor Cowley het bevel op zich en veroverde de hoeves een uur nadat de aanval was gestart. Cowley kreeg hiervoor een Distinguished Conduct Medal. Het lichaam van zijn overste, majoor Cavendish, werd later begraven op de Britse militaire begraafplaats van Leopoldsburg. William Cavendish, de markies van Hartington sneuvelde 4 maanden en 3 dagen na zijn huwelijk.

Hoekstraat, 3971 Leopoldsburg