Nederland / Monument

Nieuwstraat is de grens


Markeren

Deel

Route


De Nieuwstraat van Kerkrade mag met recht uniek heten. De straat markeert de grens tussen twee landen. De even huisnummers liggen in Duitsland, de oneven in Nederland. Zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorlog liepen er metershoge prikkeldraadversperringen door de straat. De straatgrens leidde tot talrijke incidenten.

De Jodenvervolging in de jaren 1930 leverde hartverscheurende taferelen op. Het is zelfs voorgekomen dat een Duits-Joodse vluchteling letterlijk op de grens lag terwijl de Duitse grensbewakers aan zijn benen trokken terwijl de Nederlandse helpers probeerden hem aan zijn armen Nederland binnen te trekken. De vluchtpoging mislukte jammerlijk. Drie fotoborden brengen opmerkelijke momenten uit de historie van de Nieuwstraat tot leven.

Brochure 'Wandel- en Fietsroute Kerkrade'

In 2019 was het 75 jaar geleden dat Limburg werd bevrijd van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook in Kerkrade heeft deze oorlog zijn sporen nagelaten. Sporen die nog altijd zichtbaar zijn: de streng bewaakte grens met Duitsland in de Nieuwstraat, plekken waar bommenwerpers neerstortten en meerdere oorlogsgraven. In de brochure ‘Wandel- en fietsroute Kerkrade’ vind je een wandel- en een fietsroute die je meenemen langs deze plekken vol historie en herinnering.

Nieuwstraat, Kerkrade