Frankrijk / Plaats van belang

Pourrousset Strand


Markeren

Deel

Route


Het strand van Pourrousset is een perfecte illustratie van de mogelijkheden die de kust van het Esterel biedt, omdat het een discrete schuilplaats was voor het ondergrondse verzet en een natuurlijke steun vormde voor een effectief verdedigingssysteem.

Dit strand sloot samen met de rotsen van Pointes Longues de haven van Agay af, die samen met zijn tegenhanger aan de overkant werd gecontroleerd en verdedigd door de Pointe de la Baumette en zijn vuurtoren.

Gelegen tussen Agay en Dramont bood het gebied een discrete schuilplaats, ideaal voor exfiltratie en infiltratie van Engelse geheime agenten, Franse leiders van het verzet, gecompromitteerde leden van het verzet en politieke figuren die afkomstig waren uit of op weg waren naar Londen.

Dit was een van de activiteiten van 'le réseau Carte' (kaartennetwerk), dat clandestiene inschepings- en ontschepingsoperaties uitvoerde tijdens maanloze nachten op verschillende plaatsen langs de kust, waaronder de rivieren van Agay, Anthéor en Trayas.

Bij deze operaties waren soms onderzeeërs betrokken, maar vaker "felouques" (kleine vissersbootjes van 14 meter met zeilen) van het zeer actieve Frans-Poolse F2-Azur inlichtingennetwerk. Voor de kust kwamen ze grotere boten tegen die op weg waren naar Gibraltar. Maar de operaties waren niet altijd succesvol en soms ging een onderzeeër naar de verkeerde baai. Zo wachtten Jean Moulin en andere grote namen van het verzet tevergeefs op een onderzeeër in september 1942.

De lokale verzetsstrijders zorgden voor transport, onderdak en bescherming, waaronder Paul Labbe, Marie-Louise Robinson en Marceau Sciaguato. De verzetsstrijdster Germaine Sablon, lid van het kaartennetwerk en een belangrijke musical artieste in de jaren 30, leende haar naburige villa uit en nam soms deel aan operaties met haar metgezel, de schrijver Joseph Kessel.

Het gebied vormde een natuurlijke basis voor een effectief verdedigingssysteem: bunkers, blokhuizen van gewapend beton voor land- en luchtafweergeschut, kanonnen en machinegeweren.

Deze versterkingen, die de stranden in een kruisvuur gevangen hielden, waakten over de haven en beschermden de langeafstandsradars van de bezettingsmacht die op La Baumette en op de top van Dramont waren geïnstalleerd.

In 1943 legde de bezetter een metalen net aan bij Pointes Longues, dat de haven van Agay doorkruiste tot aan La Baumette. Dit metalen net, voorzien van onderwatermijnen, voorkwam dat onderzeeërs de haven binnenkwamen en verbood landingen.