Frankrijk / Plaats van belang

Calanque van Anthéor


Markeren

Deel

Route


Deze schijnbaar vredige plek was een deel van Saint-Raphaël dat een aantal grote gebeurtenissen in oorlogstijd meemaakte. In 1943-1944 was het viaduct het doelwit van 12 bombardementen. Op 15 augustus 1944 speelde het strand een sleutelrol in de landingen in de Provence.

Het Anthéor viaduct werd door de Geallieerden al in 1943 beschouwd als een strategisch doel om de enige spoorverbinding tussen Zuid-Frankrijk en Noord-Italië door te snijden. Tot 15.000 ton aan goederen werd per dag over het viaduct vervoerd om de nazi-legers te bevoorraden.

Het doel bleek zeer moeilijk te bereiken. In september 1943 stuurde de Royal Air Force de "Dambusters", het beroemde squadron dat zich had onderscheiden met precisiebombardementen op de dammen van het Ruhrgebied. Een tweede bombardement door de Amerikaanse luchtmacht vond een paar dagen later plaats, waarna de geallieerde bombardementen zonder onderbreking doorgingen tot juni 1944. Ze veroorzaakten echter slechts kleine schade, die snel werd hersteld, omdat de bezetters talrijke batterijen luchtafweergeschut (Flak) in de omgeving hadden geïnstalleerd, waardoor het moeilijk was om zo'n smal doel vanuit de lucht te raken.

Op 15 augustus 1944 en tijdens de voorbereidingen voor de landingen in de Provence vernietigden drie golven Amerikaanse bommenwerpers en de destroyer USS Brooklyn twee pilaren, waardoor het viaduct onbegaanbaar werd.

Het is moeilijk voor te stellen dat deze baai ook een landingsstrand was. Het strand speelde een strategische rol door eventuele versterkingen vanuit de Alpes-Maritimes tegen te houden. De 860 mannen van het 1st Battalion / 141st Regiment / 36th United States Infantry Division (uit Texas) landden hier.

De eerste twee aanvalsgolven landden vrij gemakkelijk. Toen verzamelde de Pools-Russische bezettingsmacht (OST 661) zich en opende het vuur op de aanvallers: machinegeweren en kanonnen werden losgelaten. Twee schuiten werden tot zinken gebracht, gelukkig nadat hun soldaten van boord waren gegaan. Een andere kon het strand niet verlaten. De commandoboot werd geraakt en moest terugkeren naar open zee. Om 10 uur 's ochtends werd het strand veroverd verklaard.

Het bataljon trok vervolgens naar Agay voordat het zwaarder bewapend terugkeerde om op te rukken naar Théoule-sur-Mer. Dit werd pas op 16 augustus bereikt vanwege het felle verzet van de bezettingstroepen.

Een plaquette op het viaduct herinnert aan dit wapenfeit.

2 vliegeniers, 2 matrozen en 5 infanteristen verloren hier het leven.

2751 boulevard Eugène Brieux, 87350 Saint-Raphaël