Frankrijk / Plaats van belang

De tuin van het oratorium


Markeren

Deel

Route


In mei 1944 voerden de Geallieerden, ter voorbereiding op de komende landingen, hun luchtmissies op om de Duitse strijdkrachten te verzwakken. Het bombarderen van communicatieknooppunten en militaire installaties werd geïntensiveerd.

Op zaterdag 27 mei 1944 stegen vier bommenwerpergroepen van de 304th Bomber-Wing van de 15th Air Force U.S. op vanaf hun bases in het onlangs bevrijde zuiden van Italië om het Duitse vliegveld bij Montpellier/Fréjorgues aan te vallen, waaronder de 30 vliegtuigen van de 454th Bomber-Group.

Kort voordat hij de Franse kust overstak via het Cap Roux-massief in de Estérel, werd een B-24 Liberator zware bommenwerper rechtstreeks geraakt door de Duitse Flak (luchtafweer) die het Anthéor-viaduct beschermde.

Het toestel, dat de bijnaam 'Miss I Hope' kreeg, vloog in een spiraal naar beneden en kwam in zee terecht in het havenkanaal van Agay.

4 mannen slaagden erin aan een parachute naar buiten te springen en werden onmiddellijk gevangen genomen. De parachute van een vijfde man, de neuskoepelschutter, ging helaas in vlammen op, terwijl de vijf overgebleven bemanningsleden stierven omdat ze niet in staat waren het vliegtuig te evacueren. Verscheidene van deze mannen liggen begraven op de Amerikaanse begraafplaats in Draguignan.

De bommenwerper zonk in de zee en pas eind augustus 1984, tijdens een verkenningsduik in de baai van Agay, werden de ontwrichte resten ontdekt op een diepte van 42 meter.

Het duikteam was diep geroerd door de vormeloze massa die op de zanderige zeebodem lag waar anti-Flak jassen, een parachute om een machinegeweer en laarzen lagen.... Het registratienummer van het vliegtuig was nog steeds gegraveerd (gestencild op de linkerkant van de romp), de zwarte verf had op wonderbaarlijke wijze 40 jaar onderzee doorstaan.

Op zaterdag 5 oktober 1997 werd in deze tuin een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van deze bommenwerper. Elk jaar wordt hier eind mei een herdenking gehouden.

In het voorjaar van 2002 onderzochten de bomopruimingsduikers van Toulon uit veiligheidsoverwegingen de locatie en vernietigden 29 bommen die nog actief waren, waardoor een gigantische geiser ontstond.

Het was een vergissing dat de naam "Ophelia Bump" op de steen werd gegraveerd. Het is de serienaam van dit type vliegtuig. De echte naam van het vliegtuig is "Miss I Hope".

880 Boulevard de la Plage, 83530 Agay