Frankrijk / Monument

Afrikaans Legermonument


Markeren

Deel

Route


Hier staat het nationale monument van het Afrikaanse leger, een obelisk met een herdenkingsvlam die regelmatig opnieuw wordt ontstoken. Dit belangrijke militaire korps werd opgericht in de jaren 1830 en ontbonden toen Algerije onafhankelijk werd.

Het Afrikaanse leger bestond uit troepen uit Frans Noord-Afrika (AFN) in regimenten Zouaven, Tirailleurs, Spahis, Goumiers, Meharisten en het Vreemdelingenlegioen. Dit korps was met name verantwoordelijk voor de beveiliging en controle van de Algerijnse departementen, toen de protectoraten Tunesië en Marokko.

Het Afrikaanse leger nam deel aan de verre expedities die rond het monument werden opgeroepen: de Krimoorlog (1853-56), de Italiaanse oorlog (1859) en de Mexicaanse oorlog (1863-67). Het Afrikaanse leger nam ook deel aan de gevechten tijdens campagnes op het Franse vasteland (oorlogen van 1870-71, 1914-1918, 1939-40) en in Italië (1943-44).

In juli 1944 werd het Afrikaanse leger opgenomen in het B-leger van generaal de Lattre de Tassigny. Het werd met name vertegenwoordigd door de 3e Algerijnse Infanteriedivisie (3e DIA) van generaal de Monsabert.

Aan de vooravond van de landingen in de Provence omvatte het B-leger ook :

- de 1e Vrije Franse Divisie (1ère DFL), de eerste eenheid die op 16 augustus 1944 landde. Deze bestond uit eenheden uit het hele koloniale rijk, waarvan de meeste zich onmiddellijk achter generaal de Gaulle schaarden en waarvan de aantallen werden uitgebreid met verzetsstrijders die uit Frankrijk waren ontsnapt.

- Koloniale troepen, afkomstig uit de marine-infanterie, die het grootste deel van de 9e Koloniale Infanteriedivisie (9e DIC) vormden.

Het leger van De Lattre, dat later bekend zou staan als het 1e Franse leger, bestond uit ongeveer 240.000 man, de helft 'Europeanen' en de helft 'moslims' en 'kolonialen' (om de terminologie van die tijd te gebruiken). Ze vochten tot de overgave van Duitsland op 8 mei 1945, na de zware gevechten bij Toulon en Marseille.

Het Afrikaanse leger was ook betrokken bij Indochina.

Elk jaar wordt begin juni een grote herdenkingsceremonie georganiseerd door de stad Saint-Raphaël en de Souvenir Français. De ceremonie wordt bijgewoond door talrijke autoriteiten en vlaggendragers, evenals het regiment dat uit Canjuers kwam als erfgenaam van het Afrikaanse leger (1e RCA).

Het Chant des Africains (Lied van de Afrikanen) is het officiële marslied van het Afrikaanse leger. Samen met de Marseillaise is het het enige militaire lied dat wordt gezongen en gespeeld terwijl men in de houding staat tijdens het opnemen van de wapens.

Parking Beaurivage, 83700 Saint-Raphaël