Frankrijk / Verhaal

De landing van de Provence bij Dramont


Markeren

Deel

Route


Hier landde op 15 augustus 1944 de 36e Infanteriedivisie van het Amerikaanse leger. Profiterend van de ervaring die vooral in Normandië was opgedaan, werd de operatie zonder grote verliezen en in goede orde in een minimum van tijd uitgevoerd.

De 36th ID had 29.820 mannen en 3.597 voertuigen die op 94 schepen waren geladen. Het droeg de beroemde T-Patch, gevormd door een hoofdletter T (State of Texas) over een pijlpunt van een inheemse Amerikaan (Oklahoma), een herinnering aan zijn oorsprong.

De landing, voorafgegaan door intense beschietingen door de marine, profiteerde van de volledige controle over de lucht en de zee door de geallieerde legers.

Dit strand (codenaam Camel Green Beach) was gekozen om het bruggenhoofd te vestigen van de landingen in de Provence bij Saint-Raphaël en Fréjus, tegenover de vlakte van de Argens, die de weg naar Toulon opende. Deze Camel zone was ook bedoeld om de gebieden verder naar het westen (tussen Cavalaire en Sainte-Maxime) te beschermen tegen een eventuele Duitse tegenaanval vanuit de Alpes-Maritimes.

Bij uitzondering werd het strand niet ontmijnd. Het werd gebruikt voor het verschepen van esterelliet, een zeer hard blauw vulkanisch gesteente dat werd gewonnen uit de steengroeve er vlak boven. Dit werd zeer gewaardeerd door de bezettingsmacht voor het versterken van hun gebouwen. De geallieerden verkregen deze kostbare informatie dankzij Louis Marchand, de adjunct-directeur van de steengroeve en lid van de Engelse inlichtingendienst; dit droeg in hoge mate bij aan het succes van de operatie.

Drie regimenten volgden elkaar op 15 augustus 1944 op:

  • Het 141ste om 8.00 uur, met uitzondering van het 1e bataljon (860 man), dat tegelijkertijd de inham van het Anthéor viaduct (Camel Blue Beach) aanviel.

  • Het 143ste om 10.30 uur.

  • Het 142ste om 15.00 uur, dat zijn oorspronkelijke bestemming, het strand van Fréjus (Camel Red Beach), dat te zwaar werd verdedigd, niet kon bereiken, werd omgeleid naar Dramont.

Om 20.43 uur vielen verschillende Duitse bommenwerpers het gebied aan. Een op afstand bestuurde zweefbom raakte de LST 282 (Landing Ship Tank), die lag te wachten om uitgeladen te worden, frontaal. Het schip werd totaal vernietigd. Er vielen 49 doden. Het landingsschip op de esplanade kreeg het nummer 282 als herinnering aan dit feit. Drie bommenwerpers werden neergeschoten.

Uit Dramont vertrokken de 3 regimenten onmiddellijk om het bruggenhoofd (de Blauwe Lijn) te veroveren, richting Saint-Raphaël en Fréjus, en Théoule-sur-Mer via de Estérel. Deze drie steden werden op 16 augustus bevrijd na flinke gevechten.

RD 559 – Boulevard de la 36ème Division du Texas, 83700 Saint-Raphaël