Frankrijk / Monument

Het monument van de Belle Barbe pas


Markeren

Deel

Route


In mei 1944 voerden de Geallieerden, ter voorbereiding op de komende landingen, hun luchtmissies vanuit het gedeeltelijk heroverde Italië op om de bewegingen van het Duitse leger te hinderen en te voorkomen dat het Zuid-Frankrijk zou bereiken.

Op donderdag 25 mei 1944 stegen twee groepen B-24 Liberator zware bommenwerpers van de 55th Bomber-Wing van de 15e U.S. Air Force, de 464th en 465th Bomber-Group, op vanaf hun basis in Gioia del Colle, in de onlangs bevrijde regio Puglia in Italië. Hun missie was het ontmantelen van het belangrijke spoorwegknooppunt bij Givors, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Lyon in de Rhônevallei.

Tijdens deze missie raakten vier vliegtuigen ernstig beschadigd en drie keerden niet terug naar hun basis. De Amerikaanse bommenwerpers werden op de terugweg zwaar gehavend, zowel door Flak (Duitse luchtafweer) als door Luftwaffe-jagers gestationeerd bij Istres, Salon-de-Provence en Arles.

Vliegtuig 'The Lucky Lady' werd getroffen in de belangrijkste brandstoftank. Het toestel stortte neer in het massief van Estérel, op de Belle Barbe-pas, minder dan 2 km ten zuiden van een Duits gevechtsvliegtuig dat enkele seconden eerder was neergeschoten door de schutters van de B-24.

Er waren slechts vier bemanningsleden in staat om uit het vliegende wrak te springen, dat in een vuurbal was veranderd, volgens verschillende ooggetuigen in de omgeving.

Van deze vier vliegeniers landde alleen de piloot, tweede luitenant William O. Trotter, levend bij het Anthéor viaduct. Hij werd behandeld en geëvacueerd door het Duitse leger en stierf op 25 augustus 1944 aan zijn verwondingen. Hij ligt begraven op de Amerikaanse begraafplaats in Épinal.

Van de drie andere parachutisten die verdwenen, werd er slechts één gevonden. In april 1947 werd zijn skelet ontdekt, nog steeds gewikkeld in zijn parachute, die in vlammen was opgegaan.

Er is een gedenksteen voor deze mannen opgericht op de plaats van de crash, op de Belle Barbe-pas in het Esterel-gebergte. Een pad leidt naar de gedenksteen, die de plek markeert waar de bemanningsleden tijdelijk werden begraven nadat ze uit het wrak waren gehaald, enkele tientallen meters hoger in het bos.

Zeven bemanningsleden liggen begraven in de Verenigde Staten en twee op de Amerikaanse begraafplaats in Draguignan.

Elk jaar wordt daar eind mei een herdenking gehouden.

Op het monument staat het serienummer 4129582. Het echte nummer van het vliegtuig is 4129382.

Col de Belle Barbe, 83530 Estérel