Nederland / Monument

Monument voor de gebroeders Van den Berg


Markeren

Deel

Route


Op 18 april werd Makkum als een van de laatste dorpen op het Friese vasteland bevrijd. Tijdens de bezettingsjaren speelden twee broers een belangrijke rol in het verzet.

Bij het monument aan de kade in Makkum wordt de herinnering aan Tijmen en Aart van den Berg in ere gehouden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de twee broers een palingrokerij en een visconservenfabriek, die tevens dienden als dekmantel voor hun verzetsdaden. Regelmatig kochten de broers arrestanten vrij, ze betaalden de bezetters dan met gerookte paling, drank en geld.  

Op zaterdagmorgen 7 april 1945 werd er door de Sicherheitsdienst een razzia uitgevoerd in Makkum. Ook in de conservenfabriek van de gebroeders Van den Berg werd een inval gedaan. In de fabriek en in het dorp werden verscheidene arrestaties verricht, terwijl in de fabriek ook wapens werden gevonden. Meerdere mannen werden opgepakt, zes van hen werden nog diezelfde dag na zware martelingen geëxecuteerd. Zij vonden hun laatste rustplaats op de Protestantse Begraafplaats naast de Van Doniakerk. Eén arrestant werd enkele dagen later bij Anna Paulowna geëxecuteerd. 

De beide broers Van den Berg overleefden de oorlog. Voor hen werd door de Vereniging Plaatselijk Belang Makkum in 1981 het initiatief genomen tot de oprichting van dit monument aan de Vallaat.   

Dichtbij bevindt zich de Dominee L. Touwenlaan. Lourens Touwen was vanaf 1934 predikant in Makkum en raakte na de Duitse inval in mei 1940 betrokken bij het verzet. Hij was actief in de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en zorgde in Zuidwest-Friesland voor onderdak voor een groot aantal Joodse onderduikers. uiteindelijk werd hij opgepakt en op 8 september 1944 doodgeschoten in het Drentse Vries.