Nederland / Verhaal

Strijdgroep Beatty – bevrijding van Haren


Markeren

Deel

Route


Haren krijgt met een wonderlijke groep bevrijders te maken. Op vrijdagavond is het Essex Scottish Regiment tot Paterswolde doorgedrongen en heeft zijn hoofdkwartier in restaurant De Twee Provinciën gevestigd. Tegelijkertijd bereiken Canadese verkenners Haren.

Hierop komen verzetsstrijders in actie, die onmiddellijk beginnen met de aanhouding van NSB’ers die in het blindeninstituut aan de Rijksstraatweg worden opgesloten. De licht bewapende Canadese verkenners blijken echter geen partij voor de Duitse troepen en ze trekken zich terug om verslag uit te brengen. De verzetsstrijders van Haren komen hierdoor in moeilijkheden, omdat het dorp nog dezelfde vrijdagavond weer in Duitse handen is. Het verzet verschanst in het gemeentehuis. De Duitsers trekken zich de volgende ochtend terug achter een tankgracht, omdat ze een Canadese aanval afwachten. Maar die laten zich niet zien. 

Het verzet weet inmiddels dat de Canadezen hun hoofdkwartier in De Twee Provinciën hebben en slagen erin via de telefoon contact te leggen. De militaire staf toont begrip, maar ze staan met lege handen. Alle soldaten zijn betrokken bij de aanval op Groningen. Toch willen ze de verzetsstrijders niet aan hun lot overlaten. Het regimentsjournaal meldt: ‘De commandant deed aan alle niet-veldsoldaten een oproep in de trant van ‘Wie doet er mee?’ om samen een potpourristrijdmacht te vormen om de braakliggende rechterflank aan te pakken. De belangstelling was groot.’

De geïmproviseerde strijdgroep, die Beatty wordt gedoopt, krijgt zes tanks tot haar beschikking. Beatty bestaat uit een allegaartje van koks, chauffeurs, technici en schrijvers. Ze hebben allemaal de basisopleiding gevolgd, maar het zijn bepaald geen geharde frontsoldaten. Beatty gaat in de aanval en ze rukken zo snel op dat de Duitsers de strategisch belangrijke Meerwegbrug over het Noord-Willemskanaal slechts gedeeltelijk vernielen. De strijdgroep bevrijdt vervolgens Haren.

Het regimentsjournaal: ‘Onze ongebruikelijke strijdmethode moet de Duitsers heel erg verrast hebben. Onze strijdmacht toonde namelijk erg weinig organisatie en discipline. We veroverden onder meer twee antitankkanonnen, nadat we hun bemanningen met ons lichte geschut verdreven hadden. De middag eindigde voor ons met 33 Duitse krijgsgevangenen, onder wie een legerkapitein en twee Nederlandse Duitsgezinde sluipschutters in burgerkleding. Na enige uren van ongebruikelijke oorlogvoering arriveerden de The Queen's Own Cameron Highlanders of Canada om ons af te lossen. Ze waren onthutst toen ze met ons wanordelijke allegaartje van voertuigen en soldaten kennismaakten.’ De Queen’s Own Cameron Highlanders of Canada namen de opmars over en bereikten in de vroege zaterdagavond de Esserweg in Groningen. 

179 Rijksstraatweg Haren, Groningen