Nederland / Slagveld

De aanval op Heveskes zonder radiocontact


Markeren

Deel

Route


Op 24 april 1945 hadden de Canadese militairen van het Irish Regiment of Canada het dorp Wagenborgen van de laatste Duitsers gezuiverd. Het regiment had op de volgende dag Schaapbulten bevrijd. Daarna ging de opmars verder via de Kloosterlaan naar Heveskes. Bij Heveskesklooster stuitte het regiment op zware Duitse weerstand.

Als het Irish Regiment of Canada op 28 april 1945 Heveskesklooster bereikt stuitten ze op een prikkeldraadversperring waarbij ze zwaar onder vuur worden genomen door de Duitsers. Toch lukte het om bij het aanbreken van de dag het buurtschap in te nemen en daar in stelling te gaan. Soldaat Frank Walter Ridler had een positie direct ten zuiden van Heveskesklooster. Soldaat Ridler bediende de draadloze radio.

Zijn compagnie bevond zich in een onbeschutte positie, in vlak open land op ongeveer duizend meter van een groep Duitse kanonnen, waaronder vier 9,4 cm luchtafweerkanonnen, twee automatische 4 loops kanonnen en twee 20 millimeter kanonnen. Al deze kanonnen openden het vuur en scoorden onmiddellijk verschillende treffers op het gebouw van het hoofdkwartier van de compagnie. Het draadloze toestel van Private Ridler werd uitgeschakeld door de ontploffing van de granaten en hij werd zelf erg door elkaar geschud. De compagniescommandant beval de groep van het Hoofdkwartier de kelder in te gaan om bescherming te krijgen tegen de beschietingen. Soldaat Ridler probeerde zijn toestel weer werkend te krijgen en weigerde te schuilen, ondanks dat de beschietingen heviger werden en granaten herhaaldelijk het gebouw troffen.

Zich bewust van de ernstige situatie als de communicatie niet onmiddellijk hersteld zou worden, weigerde soldaat Ridler te vertrekken en ging hij verder met zijn taak om de draadloze set te repareren. Door gestaag twee en een half uur door te werken, slaagde deze dappere officier erin de set op tijd te repareren om artilleriesteun op te roepen tegen een sterke Duitse tegenaanval dat zich op dat moment ontwikkelde. Gedurende deze lange periode nam het aantal beschietingen toe en werden er ongeveer 30 voltreffers op het gebouw geregistreerd. Soldaat Ridler’s moedige plichtsbesef door op een kritiek moment te weigeren te schuilen en zijn onophoudelijke pogingen om onder zwaar vuur radioverbinding tot stand te brengen, waren grotendeels verantwoordelijk voor het mislukken van de Duitse tegenaanval op de positie van de compagnie.  

Na felle strijd trokken de Duitsers zich op 30 april 1945 terug uit Heveskes. Op de Stadsweg nabij de Valg sneuvelden nog twee Canadezen in een Carrier. Ook drie inwoners van het dorp kwamen om tijdens de gevechten. De rest van het Irish Regiment is tegen de avond in het dorp Heveskes en komen onder zwaar artillerievuur te liggen vanuit Emden in Duitsland. Gedurende 1 mei werd het gehele gebied rond Heveskes uitgekamd en gezuiverd van de vijand. De laatste acties rondom de Delfzijl-Pocket stonden voor de deur en vonden plaats in de vroege morgenuren van 2 mei.

Heveskes 9936 TC Farmsum