Nederland / Slagveld

De laatste gevechten op Nederlands grondgebied


Markeren

Deel

Route


Delfzijl- Pocket, zoals de Canadezen de havenstad betitelden, was de laatste horde op weg naar de algehele bevrijding van Nederland. Het zou geen eenvoudige klus blijken. Net zoals het hele Eems-Dollardgebied het geval was kregen de Canadezen ook in Delfzijl te maken met felle tegenstand. Ook Majoor James Paul LaPrairie krijgt bij zijn aanval op Weiwerd hiermee te maken.

In de nacht van 1 op 2 mei 1945 voerde de compagnie van majoor LaPrairie van het Irish Regiment of Canada een nachtelijke aanval uit op het dorp Weiwerd, het belangrijkste steunpunt in de oostelijke verdedigingswerken van de haven van Delfzijl. Met grote vaardigheid leidde majoor LaPrairie zijn compagnie naar de rand van het dorp en lanceerde een aanval die de Duitsers volledig verraste. Majoor LaPrairie realiseerde zich dat de Duitsers het dorp alleen konden ontvluchten via de brug over Weiwerdermaar en drong er bij zijn troepen op aan snel door te stoten. Ze baanden zich snel een weg door het centrum van de stad en veroverden de brug intact. LaPrairie organiseerde onmiddellijk de posities van zijn compagnie om de brug te beschermen, waarvan hij wist dat die van onschatbare waarde zou zijn bij de laatste aanval op Delfzijl.

Met de belangrijkste vijandelijke troepen aan de westkant van het Weiwerdermaar, op minder dan duizend meter afstand, en met driehonderd vijanden in Weiwerd zelf, bevond de compagnie van majoor LaPrairie zich in een moeilijke situatie. De Duitsers in Weiwerd lanceerden twee sterke tegenaanvallen in een poging de brug te heroveren. Beide tegenaanvallen werden afgeslagen en dertig Duitsers sneuvelden.

De B ​​Company van het Irish Regiment ondersteund door tanks viel Weiwerd aan. Meer dan driehonderd Duitse troepen, hun enige ontsnappingsroute die hen door majoor LaPrairie's compagnie werd ontzegd, gaven zich over. De rest van het Irish Regiment stak de brug over en brak binnen een paar uur het Duitse verzet en nam meer dan 1300 Duitsers gevangen.

De verovering van de intacte brug door de compagnie onder leiding van majoor LaPrairie maakte de doorgang van tanks mogelijk, en zij waren verantwoordelijk voor de volledige ineenstorting van de oostelijke Duitse verdedigingswerken van Delfzijl en de gevangenneming van meer dan 1600 gevangenen. Majoor LaPrairie kreeg voor zijn dappere actie bij Weiwerd in juli 1945 een Distinguished Service Order medaille.

Heemskesweg, 9936 HE Farmsum