Nederland / Verhaal

De bevrijding van Zuidwolde


Markeren

Deel

Route


10 mei 1940. Duitse militairen rijden ons dorp binnen met verbazingwekkend oorlogstuig. Soldaten in keurige uniformen. Het weer is schitterend… 17 april 1945. Duitse militairen worden als krijgsgevangenen weggevoerd uit ons dorp. Soldaten in afgedragen uniformen. En het was schitterend weer….

Met bovenstaand begint de heer H. Plas zijn relaas over de bevrijding van Zuidwolde. Hij was 16 jaar toen de oorlog uitbrak en werkte in de tuinbouw. “Via de illegale pers was de komst van onze bevrijders al enige tijd aangekondigd. We hadden ons onderduikadres al enige dagen verlaten en hielden ons thuis schuil. De nacht die aan de grote dag voorafging was nogal onrustig. Steeds hoorden we het bulderen van de kanonnen.”

“Tegen de morgen werd het stil, haast onwezenlijk stil. De stilte die voorafging aan het grote moment. In de loop van de ochtend kwamen ze binnenrijden, de Canadezen van het South Saskatchewan Regiment. Dat embleem op de mouw van de militairen met een Maple Leaf erboven herinner ik mij nog steeds, evenals de sigaretten die ze ronddeelden.: ‘Sweet Corporal’. Op het doosje stond: ‘Twenty for you and four for your friends’.

 "Wonderlijk dat je zulke kleinigheden onthoudt en soms belangrijke dingen vergeet.”

"Er waren dorpelingen die deze dag ervoeren als een ‘oordeelsdag’. NSB’ers en zij die er (terecht of onterecht) voor werden aangezien, werden opgepakt door verzetsmensen en onderduikers, die getooid waren met een witte armband met daarop de letters B.S. (Binnenlandse Strijdkrachten). Een Nederlandse Landwachter had in paniek zijn uniform in een regenput gegooid, maar moest onder hoongelach van de omstanders het zaakje weer aantrekken. Kletsnat werd die afgevoerd."

9785 AL Zuidwolde