Nederland / Verhaal

Twee keer vlaggen uit


Markeren

Deel

Route


Tijdens de laatste oorlogsdagen stond de Hoofdstraat in Winsum en Obergum vol met paarden en wagens en allemaal vluchtelingen; Duitsers en Nederlanders die dienst hadden genomen in het Duitse leger. Ze waren allemaal in uniform.

F. Dijkstra maakt de bevrijding in Winsum mee. Hij herinnert zich: “Toen de Canadezen ongeveer bij Adorp waren, hebben we ons in Winsum zelf bevrijd. De vlaggen gingen uit. Na vijf jaar opgeborgen te zijn geweest. Het rood-wit blauw uitsteken was immers verboden door de bezetters.

“Iedereen ging de straat op en vierde de bevrijding. Tot opeens onze eigen politie door het dorp ging en riep; ‘De vlaggen inhalen, de Duitsers komen terug’. Toen haalde iedereen de vlag naar binnen en ging rustig afwachten wat er zou gebeuren.”

“De reden van deze paniek was dat er een auto met vier Duitsers terugkwam vanaf Uithuizen en al schietend voorbij Warffum en Baflo ging richting Winsum. Twee politieagenten sprongen toen van schrik tot de hals toe in een sloot tegenover het Obergumer kerkhof. Ze waren bang om beschoten te worden.”

“Gradus Willemsem, in de buurt aanwezig, beschoot vanaf de Lijnbaan met een dubbelloopsjachtgeweer de auto van de Duitsers. Met succes. De Duitsers keerden hun auto en vertrokken weer richting Uithuizen. Twee uur later kwamen de Canadezen ons dorp binnen. Toen waren we echt bevrijd en konden de vlaggen opnieuw worden uitgestoken.”

Hoofdstraat W 6 9951 AB Winsum