Nederland / Verhaal

Een onwezenlijke en spannende tijd


Markeren

Deel

Route


Bakker Olinga, jarenlang zelfstandig bakker in Bierum, was in de oorlog nog bakkersknecht. Maar op een gegeven moment moest hij onderduiken. Zo kwam het dat hij, Losdorper van geboorte, de bevrijding beleefde in de buurt van Garsthuizen en Huizinga waar hij een schuiladres had gevonden.

“Met de Canadezen ben ik toen meegereden naar Spijk.” Van daaruit kon hij eenvoudig zijn geboortedorp bereiken. Olinga noemt de periode van de bevrijding “een onwezenlijke en spannende tijd”, waarin van alles gebeurde. Van alle kanten werden granaten afgevuurd: uit de richting Nansum, vanaf het eiland Borkum. Het was een inferno. “Ieder had genoeg met zichzelf te stellen”.  

Olinga werd enige tijd lid van de Binnenlandse Strijdkrachten en kwam overal in de gemeente Bierum. In een aantal dorpen waren de bewoners weggetrokken. Het werd te gevaarlijk in de eigen omgeving te blijven tijdens de gevechten. “Na afloop ervan kwamen de mensen weer terug, geleidelijk aan. Ze wilden zeker weten dat de kust veilig was.”

De strijd in de voormalige gemeente Bierum was hevig met name rond de Duitse artilleriestelling Nansum en het dorp Holwierde. Er vielen aan weerszijden veel doden en gewonden. De materiële schade was groot. Olinga: “Op een gegeven moment stonden er vijf boerderijen in brand. Aan blussen viel niet te denken. Te gevaarlijk.” In totaal werden in de gemeente Bierum maar liefst 28 boerderijen in brand geschoten.

Bron: Dagblad van het Noorden (2005)

Verlengde Borgsingel, Bierum