Nederland / Verhaal

Nicht schießen, Kamerad


Markeren

Deel

Route


De Canadezen bereiken op maandag 23 april 1945 de Bolwerk-brug in Appingedam. Het schieten is even opgehouden. Er verschijnen drie Duitsers met hun handen omhoog. Een van hen schreeuwt ‘Nicht schießen, Kamerad’ naar een Canadese soldaat. Een van de drie blijkt de plaatselijke Ortskommandant.

De Duitsers hebben zich in woningen aan het Bolwerk verschanst. Een deel van de brug is opgeblazen, maar het is voor de Canadezen nog steeds mogelijk om over te steken. Duitse soldaten doen nieuwe pogingen de brug te vernielen, maar deze mislukken omdat ze nauwkeurig door de Canadezen onder vuur worden genomen. Een van de Duitsers – op van de zenuwen – begint te huilen.

De Canadezen trekken op langs de Wierde en dringen de woningen binnen waar ze de Duitsers uitschakelen. De bevrijders staan de Duitsers toe hun gewonden weg te halen. Daarna begint het schieten opnieuw. Steeds meer Duitse soldaten zijn het vechten beu. Een SS-officier geeft het bevel tot een tegenaanval, maar hij wordt door een van zijn mannen van achteren neergeschoten.

Drie Duitsers steken met hun handen omhoog de brug over de Grote Heekt over. Een van hen schreeuwt ‘Nicht schießen, Kamerad’ naar een Canadese soldaat. Ze worden gefouilleerd en naar het Groene Kruisgebouw aan de Westersingel gebracht. Een van de drie blijkt de plaatselijke Ortskommandant. Met de overgave van de Ortscommandant van Appingedam was de bevrijding bijna een feit.

Appingedam, 9901 GB