Nederland / Monument

Leeuwarden en de Royal Canadian Dragoons


Markeren

Deel

Route


Direct na de bevrijding van de stad op 15 april ontstond er met de bevrijders, de Royal Canadian Dragoons, een band die tot op de dag van vandaag in stand gebleven is.

Op 15 april net voor de middag reed een patrouille van de Royal Canadian Dragoons vrijwel ongehinderd over de Groningerstraatweg de stad binnen. Kort daarna volgde de rest van hun Squadron. Commandant Lieutenant Colonel Landell vestigde het Regimental Headquarters in Hotel De Doelen.Terwijl een groot deel van de Leeuwarders de bevrijders onthaalde, was er in ieder geval één gezin in Leeuwarden dat andere prioriteiten had. De geboorte van een dochter was aanstaande. Te midden van alle feestvreugde werd in een woning in de straat Werkmanslust baby Janny geboren. Janny was het zesde kind van het gezin Jetten. Het was dus dubbel feest in huize Jetten. Maar nog altijd bestond er angst dat de Duitsers konden terugkeren.  

Om vast te stellen of er een Duitse tegenaanval vanuit het westen verwacht kon worden, ging een deel van het Squadron al snel weer op pad. Zij bereikten dezelfde dag nog Franeker. Maar moesten deze stad ook dezelfde dag weer verlaten omdat de Duitse aanwezigheid ten westen van Franeker nog aanzienlijk was.  

Een Duitse poging om Leeuwarden te heroveren was echter niet meer aan de orde. De Dragoons kregen in de middag van 15 april versterking van het 7th Reconnaissance Regiment Duke of York´s Royal Canadian Hussars. En toen in de nacht van 15 op 16 april de infanterie van de North Nova Scotia Highlanders arriveerde, was er geen gevaar meer dat de Duitsers de stad zouden heroveren. Op 16 april werden bovendien nog eens grote delen van de 3rd Canadian Infantry Division in de Friese hoofdstad verwelkomd. De Dragoons hebben een grote bijdrage geleverd aan de bevrijding van Friesland. Door een samenloop van omstandigheden konden zij bovendien als eerste Canadese eenheid in Leeuwarden worden onthaald. De band die toen tussen Leeuwarden en de Royal Canadian Dragoons ontstond is er altijd gebleven. In1959 brachten de Dragoons een uitgebreid bezoek aan de stad. Tijdens verschillende bijeenkomsten werd de bevrijding herdacht. De inmiddels veertienjarige Janny Jetten, het meisje dat tijdens de intocht van de Dragoons werd geboren, werd door de Canadezen tot ´liberation girl of Leeuwarden´ uitgeroepen en overladen met cadeaus. Leeuwarden schonk het regiment een oude Friese staartklok. Ook in latere jaren brachten Canadese delegaties bezoeken aan de stad. In 1983 toen de Royal Canadian Dragoons hun honderdjarige bestaan vierden, werd in het stadskantoor een ingemetselde plaquette onthuld waarmee de bevrijding van Leeuwarden wordt herdacht. In Leeuwarden wordt ieder jaar op 15 april de bevrijding door de Royal Canadian Dragoons herdacht. Hierbij wordt in aanwezigheid van een delegatie van de Dragoons ook altijd de regimentsvlag door de burgemeester gehesen. De Royal Canadian Dragoons vieren ieder jaar op 15 april – waar ze zich ter wereld ook bevinden – Leeuwarden Day. Op die dag wordt de vlag van Leeuwarden gehesen en wordt de inzet van de Dragoons in Friesland herdacht.