Nederland / Audiospot

Oorlog verdeelt Holwierde


Markeren

Deel

Route


Eind april 1945 is de strijd om de zogenaamde Delfzijl-Pocket in alle hevigheid losgebarsten. Na een aantal felle gevechten hebben de Duitse troepen de brug in het midden van Holwierde opgeblazen en zich verschanst achter de Bierumermaar. Dagenlange beschietingen en bombardementen zijn het gevolg. Burgers zitten dagenlang angstig in de schuilkelders.

Canadese soldaten dringen in de nacht van 24 op 25 april 1945 het door de Duitsers bezette Holwierde binnen die zich ook in huizen hebben verschanst. Terwijl de bewoners in de kelder zitten vinden er in de woningen felle gevechten plaats. Ze horen in het voorhuis mannen Engels spreken, terwijl in het achterste deel Duits wordt gesproken.

Op 25 april 1945 trekken de Duitsers zich terug over de Bierumermaar (Heekt) en blazen de brug op. Het bevrijde deel – Katmis – ligt onder vijandelijk vuur. Overal ontploffen granaten. Maar ook de Canadese artillerie begint te schieten. Zowel Canadese als Duitse soldaten sneuvelen door eigen vuur. Het duurt nog vijf dagen voordat ook het andere deel van Holwierde is bevrijd. Door de beschietingen van de Duitse luchtafweerbatterij Nansum vliegt de molen Norden in brand. De enorme vuurzee is van ver te zien. Ook omliggende huizen vatten vlam.

Rond 23:30 uur steekt een Duitse patrouille van ongeveer tien militairen ongemerkt de Bierumermaar over en vallen een uitkijkpost aan waarin zich ook korporaal Moffat bevindt. Hij stuurt al zijn manschappen – op één na – weg en opent het vuur. Hij weet de Duitse aanval te vertragen. Korporaal Moffat wordt met de Bronzen Leeuw onderscheiden.

Aan de Hoofdweg voor de brug over de 'Grote Heekt' staan twee monumenten ter herinnering aan de burgers en Canadese militairen die tijdens de gevechten het leven verloren.

Hoofdweg 34-36, 9905 PD Holwierde