België / Andere

Gedenkboom van Léo Leblanc


Markeren

Deel

Route


Soldaat Léo Leblanc, veteraan van de Amerikaanse 101ste Airborne Division, werd een geliefde persoonlijkheid onder de inwoners van Bastogne, toen hij er in 1997 vanuit de VS naartoe verhuisde. De voormalige soldaat vertelde vaak over zijn verleden als soldaat van de divisie en zijn ervaringen daar tijdens de Slag om de Ardennen.

Leblanc was een soldaat van het 326th Airborne Engineer Battalion, dat deel uitmaakte van de 101st Airborne Division.

Tijdens zijn tijd als soldaat werd Leblanc belast met verschillende logistieke taken,waaronder het aanleggen van wegen voor het transport van troepen en het ontginnen van strategische infrastructuur.

Net als de rest van de 101st Airborne Division tijdens de Slag om de Ardennen werd Leblanc naar de perimeter gebracht om Bastogne te verdedigen. Aanvankelijk werd hij op 19 december 1944 naar Neffe gestuurd, maar raakte vervolgens verwikkeld in een gevecht om te overleven rond het dorp Marvie, waar hij een zeer eenzame kerstavond geïsoleerd en onder vuur doorbracht.

Nauwelijks ontsnapt aan de dood tijdens de gevechten in de Ardennen, volgt Leblanc uiteindelijk zijn divisie tot in Duitsland, voordat hij uiteindelijk eind 1945 terugkeert naar Amerika.

Terug in Maine, zijn geboortestaat in de VS, wil Leblanc zijn militaire carrière beëindigen. Nadat hij het leger had verlaten, werkte hij als industrieel ontwerper in een groot bedrijf. Ondanks zijn comfortabele leven in de VS kon Leblanc de moeilijke dagen die hij samen met zijn kameraden van de 101ste Airborne Divisie in België had doorgebracht niet vergeten.

Gemotiveerd door ontmoetingen met diverse enthousiastelingen in de Verenigde Staten en in België, onder meer tijdens de herdenkingen van de Slag om de Ardennen, besloot hij zich permanent in België te vestigen, op het land waar hij eerder had gevochten.

In 1997 pakte Leblanc zijn koffers voor een enkele reis naar Bastogne, de 'Nutsstad'. Daar nam hij zijn intrek in een rusthuis (Sans Souci Residence), waar hij bleef wandelen op het slagveld en contact hield met lokale geschiedenisliefhebbers.

Na verloop van tijd ging zijn gezondheid achteruit en in 2004 overleed Leblanc.

Hij is veel inwoners van de regio dierbaar gebleven die hem hebben ontmoet toen hij in Bastogne woonde, tussen 1997 en 2004.

In overeenstemming met zijn laatste wensen werd de as van Leblanc uitgestrooid in het midden van het Bois de la Paix (Vredesbos), aan de voet van een boom die zijn naam draagt.