Nederland / Verhaal

Stretcher-bearer Charles Joseph Harte


Markeren

Deel

Route


Soldaat Charles Joseph Harte was een brancarddrager in de A Company van de Cape Breton Highlanders op 1 mei 1945 toen zijn peloton bezig was de Duitsers uit het dorp Farmsum, aan het Eemskanaal tegenover Delfzijl, te verdrijven.

Het peloton van soldaat Harte werd in Farsmum door de Duitsers vanuit het noorden aangevallen en afgesneden van de rest van de compagnie in Delfzijl. Terwijl ze zich een weg terugvochten, liep het peloton een aantal slachtoffers op, welke op één na allemaal veilig geëvacueerd konden worden. Het resterende slachtoffer lag slechts dertig meter voor een Duitse machinegeweerpost.

Soldaat Harte bood aan om het kanaal over te steken en de gewonde man terug te brengen. Ondanks de wetenschap dat twee andere mannen waren gedood toen ze probeerden de gewonde man te evacueren, stormde Harte over de brug in het volle zicht van de vijand en bereikte de gewonde man die driehonderd meter van de brug lag,

Harte tilde hem op zijn rug en kroop naar de beschutting van een huis. Nadat hij eerste hulp had verleend, droeg Harte de gewonde man terug over de brug naar een veilige plek. Pas de volgende dag zou de Duitse Korvettenkapitän Wolter in Farmsum zich overgeven aan het Irish Regiment of Canada, waarna de strijd om de Delfzijl-Pocket over was. Volgens zijn aanbevelingsrapport voor de Militaire Medal heeft zijn moedige actie niet alleen het leven van zijn kameraad gered, maar was hij een inspirerend voorbeeld voor zijn hele compagnie in een kritieke periode van deze actie. In juli 1945 ontving hij zijn Military Medal.

Eemskanaal Noordzijde 3 9934 RD Delfzijl