Nederland / Verhaal

Ontploffing van een munitietrein


Markeren

Deel

Route


Vlak voor de bevrijding van de provincie Friesland vond een sterk staaltje van verzet plaats. Op 12 april 1945 stuurde het Duitse leger een munitietrein vanuit Leeuwarden naar Stavoren. Het was een laatste serieuze stuiptrekking van de Duitse bezetter in Friesland om nog enige tegenstand van betekenis te bieden. Maar door een dappere sabotageactie van het verzet ontspoorde de trein waardoor hij onbruikbaar werd.

De trein bestond uit 15 wagons met 150 ton munitie. De Nederlandse Binnenlands Strijdkrachten (NBS) waren op de hoogte van dit transport en wilde voorkomen dat deze trein zijn doel bereikte. Tussen Hieslum en Nijhuizum (circa drie kilometer ten noordoosten van Workum) werd door de verzetsgroep Gaastmeer-Oudega met de rails geknoeid, met een ontsporing van de trein als gevolg. 

De Engelse Royal Air Force (RAF) werd via de seinpost van het verzet op de hoogte gesteld van de ontspoorde trein. Hierop werd er door geallieerde Spitfire jachtvliegtuigen eerst een verkenning uitgevoerd, kort hierna werden de wagons in brand geschoten.   

Door de beschieting ontstonden enorme explosies, die in de wijde omtrek van Workum te horen waren. Als represaille werden nog enkele onderduikers gearresteerd en ter dood veroordeeld. Gelukkig verhinderde de bevrijding op 16 april 1945 hun executie. Wel kwam er tijdens de opruiming van de munitie op 17 mei 1945 nog een zestigjarige inwoner van Workum om het leven door een exploderende granaat. Tot op de dag van vandaag komen de boeren nog de oude munitie tegen in de landerijen.   

Deze locatie is ook onderdeel van de fietsroute ‘Luchtoorlog in Friesland’ in het kader van het thema Strijd om de Wadden.