Nederland / Monument

Een Brug te Veel


Markeren

Deel

Route


Dit monument herinnert aan twee belangrijke momenten in de Nederlandse geschiedenis: De meidagen van 1940 en de voorbereidingen van operatie Market Garden.

Market Garden

Ook al was Niftrik kilometers verwijderd van de gevechten van Operatie Market Garden, de inwoners konden niet ontkomen aan het oorlogsgeweld. Op 1 september 1944 ongeveer om half 8 ’s avonds werd de spoorbrug over de rivier de Maas door bommenwerpers van het Amerikaanse 458th Bomb Squadron gebombardeerd. De brug bleef intact, maar de twee dorpen Niftrik en Ravenstein aan de weerszijden van de rivier werden flink beschadigd. In beide dorpen vielen ook slachtoffers. In Niftrik kwamen 5 bewoners van het dorp en een burger uit Nijmegen om het leven.

Meidagen van 1940

Maar ook eerder werd het dorp door een ramp getroffen. De Duitse Wehrmacht viel Nederland in mei 1940 aan. Ook toen hadden de bruggen en rivieren een belangrijke rol bij de verdediging van het land. Om te voorkomen dat de Duitse Wehrmacht vanuit het noorden de Maas kon oversteken, werd de spoorbrug, die Niftrik met Ravenstein verbond, vernield. Bovendien werden de huizen in Niftrik die over de dijk uitkeken in brand gestoken, zodat schutters niet vanuit hier de zuidoever van de Maas konden beschieten en zodat de huizen niet in de vuurlijn stonden. Door de brand verloren 80 mensen hun huis en werden ook de kerk, pastorie en de school van het dorp vernield. De laatste naam op de plaquette van het monument herinnert aan een soldaat die in mei 1940 bij de verdediging van het land aan de Grebbelinie viel.

 

 

Maasbandijk 66 Niftrik