Nederland / Verhaal

Evacuatie van Appingedam


Markeren

Deel

Route


Inwoners vluchten uit de stad Appingedam vanwege de hevige Duitse beschietingen door de Duitse artillerie. De stad is nog maar net op maandag 23 april 1945 bevrijd. De ravage is groot. Vele huizen worden door het vuur verwoest. De brandweer is bijna machteloos, mede omdat de waterleiding niet functioneert.

Dinsdagochtend is er een kleine adempauze, omdat het schieten afneemt. Velen besluiten er vandoor te gaan en drommen mensen vertrekken te voet. Ze nemen alleen het hoogstnoodzakelijke mee. De Canadese legerleiding geeft om 16 uur het bevel tot evacuatie. Bij het vallen van de avond zijn alle 7000 inwoners buiten de gemeentegrenzen.

Veel vluchtelingen komen na een lange voettocht terecht in Loppersum, Wirdum, Ten Boer, Oosterwijtwerd en Groningen. Ongeveer 25 mensen blijven achter in de getroffen stad. Zij zorgen onder meer voor de doden en gewonden, blussen de branden en proberen – vaak tevergeefs – dat de Canadezen de verlaten huizen plunderen. Woensdagavond 2 mei, een dag na de bevrijding van Delfzijl, valt het besluit de bevolking van Appingedam te laten terugkeren.

In de ochtend van 2 mei vallen de laatste Duitse projectielen neer.Van de circa 2000 woningen, gebouwen en bedrijfspanden zijn er slechts dertig onbeschadigd gebleven. 

Solwerderstraat 9901 CM Appingedam