Nederland / Verhaal

Een doorgesneden keel


Markeren

Deel

Route


Felle gevechten in en om Holwierde gaan vooraf aan de bevrijding. Als het op 29 april 1945 eindelijk zover is, zijn er vele slachtoffers gevallen, onder militairen én burgers. In mei 1985 bezoeken Canadese veteranen opnieuw Holwierde en zij beleven dan diepe emotionele momenten.

Canadese veteranen bezoeken Holwierde tijdens de viering van 40 jaar bevrijding Appingedam. Een regionale krant meldt onder de kop ‘Emotie’ het volgende verhaal:

‘Tijdens de busreis donderdagmiddag met de Canadezen langs de plaatsen waar in de laatste oorlogsdagen in onze omgeving hevig werd gevochten, waren we getuige van enkele diep emotionele momenten. Op een gegeven moment werd gestopt even buiten Appingedam. De Canadese reisleider vertelde dat de Duitsers de witte vlag hadden gehesen, ten teken dat ze zich wilden overgeven. De Canadezen namen hiervoor de spelregels in acht en staakten het vuren. Toen ze de weg opliepen, werd een van hen toch door Duits vuur getroffen en stierf. De oud-strijder die het allemaal zag gebeuren, herinnerde zich dat hij uit pure woede en machteloosheid korte metten maakte met een aantal Duitsers. Bij het terugzien van die plek, en herinnering aan het gebeurde, werd het de veteraan allemaal te veel.’

Hij beleeft de strijd opnieuw. Het Canadese Perth Regiment wordt in de nacht van 21-22 april 1945 van het gebied rond het IJsselmeer naar Godlinze verplaatst. De volgende nacht zetten ze de aanval in op Holwierde. De weg bij Oosterfeld is door de Duitsers opgeblazen op de opmars van de Canadezen te vertragen. Rond de boerderij Oosterfeldwerd bevindt zich een aantal Duitse mitrailleurnesten. De Duitsers, die de boerderij verdedigen, geven zich over. De Canadezen staken het vuren en lopen op de boerderij af, waarop een Duitser weer begint te schieten en een van de geallieerden dodelijk verwondt. De bevrijders vallen opnieuw aan en nu doden ze alle Duitse soldaten. Na afloop ligt er een met een doorgesneden keel in de gracht rond de boerderij.

De luchtafweerbatterij Nansum wordt op Holwierde gericht, terwijl in het dorp Canadezen en Duitsers elkaar op leven en dood bestrijden. De zware artilleriebeschietingen en felle gevechten eisen hun tol onder het Perth Regiment, Luitenant McCourtie en 7 sneuvelen, 23 raakten gewond en 1 wordt vermist. De boerderij Oosterfeld brandt volledig af.