Nederland / Monument

William Buddell dodelijk gewond bij Birdaard


Markeren

Deel

Route


William Thomas Buddell (1920) was één van de tenminste dertien Canadezen die sneuvelden of overleden tijdens of als gevolg van inzet in Friesland.

William Buddell ging op 25 juli 1941 in militaire dienst. En al snel meldde hij zich net als duizenden landgenoten vrijwillig aan voor inzet in Europa. William werd opgeleid tot officier en ingedeeld bij het Canadian Armoured Corps (gepantserde eenheden). Op 23 maart 1942 verliet hij het troepenschip en zette hij voet op Britse bodem. In Groot-Brittannië verzamelde zich een groot deel van de geallieerde troepen om op een geschikt moment ergens in Europa te worden ingezet. Buddell werd bij het 1st Armoured Car Regiment Royal Canadian Dragoons ingedeeld. Dit was een verkenningseenheid met gepantserde voertuigen. Begin november 1943 volgde de vuurdoop. Het regiment werd per schip naar Sicilië, Italië overgebracht waar in juli de geallieerden geland waren. Tot medio januari 1945 maakte het regiment zich hier en in Zuid-Italië zeer verdienstelijk. Om een beslissing aan het front in Noordwest-Europa te forceren aan het front werden o.a. de Canadese eenheden uit Italië overgeplaatst. Dit gold ook voor de Dragoons. Toen Buddell na een kort verlof in Engeland naar de Dragoons terugkeerde, was zijn eenheid in Nederland actief. Het was inmiddels april en voor het eerst werden de Dragoons ten volle benut als een echt armoured car regiment ingezet.  

Buddell maakte dit alles van zeer dichtbij mee. Zijn Squadron boekte in Friesland spectaculaire terreinwinst. Het hoogtepunt was 14 april. Op die dag vertrok het B Squadron uit Oosterwolde en ’s avonds bevrijdde het Dokkum en bereikte het de Waddenzee. Gedurende de dag was de eenheid onder bevel van Buddell telkens in de voorhoede aanwezig geweest. Het B Squadron was in één dag maar liefst 91 kilometers opgerukt.Nu de Canadezen de Waddenzee hadden bereikt, waren de Duitse troepen in Friesland en Groningen van elkaar gescheiden. Maar op 15 april bleek ook dat dit succes een keerzijde had. Buddell en zijn mannen werden in de middag naar Birdaard gezonden. Daar bevonden zich nog groepen Duitsers en er ontstonden vuurgevechten met de N.B.S. De Dragoons mengden zich op verzoek van de N.B.S. in de strijd. De Canadese bijdrage bleek al snel beslissend. Maar uitgerekend Buddell werd aan het einde van het gevecht nog in zijn rechter schouder getroffen door een sluipschutter. 

De Dragoons verleenden de hevig bloedende Buddell eerste hulp. De regimentsarts stelde vast dat er nauwelijks nog een pols voelbaar was en dat specialistische hulp nodig was. Maar daarvoor moest hij wel overgebracht worden naar het Field Dressing Station in Overijssel.Onderweg werd er alles aan gedaan om Buddell in leven te houden. In de ambulance werd nog eens extra bloedplasma toegediend. Maar bij aankomst om 04:00 uur bleek William Buddell overleden.De Dragoons waren tussen 12 en 15 april ver voor de rest van de troepen diep in Friesland doorgedrongen. De keerzijde van dit succes was dat men erg ver verwijderd was van toegang tot specialistische medische hulp. Een risico dat verkenningseenheden soms moesten nemen. Zo ook hier. Voor Buddell bleek dit helaas fataal. Buddell wordt in Birdaard geëerd met een plaquette op het oorlogsmonument.