België / Monument

Slag in de lucht boven Sprimont


Markeren

Deel

Route


Officiële Amerikaanse rapporten over vermiste vliegtuigbemanningen stellen dat op 30 december 1944 drie U.S. Army Air Force P-47 Thunderbolts neerstortten bij het dorp Amberloup. Eén daarvan werd bestuurd door tweede luitenant John I. Smith. Zijn toestel stortte neer in de directe omgeving van het dorp Sprimont.

Op 30 december 1944 kregen P-47 Thunderbolts van de Amerikaanse 406th Fighter Group de opdracht grondsteun te verlenen aan de Amerikaanse troepen in de omgeving van Bastogne, waaronder hun voormalige buren in Mourmelon, de Amerikaanse 101st Airborne Division.

Ze stegen die dag op vanaf hun basis (A-80) en ondanks het slechte zicht, dat aanzienlijk werd beperkt door dikke wolkenlagen en grondmist, namen de piloten een concentratie vijandelijke pantservoertuigen waar die in de richting van de posities van de Amerikaanse troepen gingen. De Thunderbolts van het 514e Fighter Squadron maakten zich onmiddellijk klaar om de Duitse colonne aan te vallen met napalmbommen.

De vliegtuigen werden echter geconfronteerd met een intens en nauwkeurig spervuur van afweergeschut met automatische wapens. Twee van de P-47 Thunderbolts werden zwaar getroffen. Eén daarvan werd bestuurd door tweede luitenant Smith uit Michigan. Zijn toestel vloog in brand vlak voordat het de grond raakte en stortte neer in een klein bos in de buurt van het dorp Sprimont. De tweede P-47 Thunderbolt stortte neer ten zuidwesten van het dorp Amberloup, waarbij ook de piloot, tweede luitenant Vincent Pittala, om het leven kwam.

Later diezelfde dag werd een derde toestel van de 406th Fighter Group ook neergeschoten in de lucht boven Amberloup. Dit was van het 512e Fighter Squadron en werd bestuurd door Flight Officer William Norris. Hij overleefde de crash en werd gevangen genomen.

Tweede luitenant Smith wordt vandaag te ruste gelegd in Hamm, op de Luxemburgse Amerikaanse begraafplaats. Hij werd onderscheiden met de Air Medal met 4 Oak Leaf Clusters en het Purple Heart.

Sprimont, 6680