België / Monument

Amerikaanse verdedigingslinie bij Champs en Longchamps


Markeren

Deel

Route


Tijdens de Slag om de Ardennen werden de dorpen Champs en Longchamps verdedigd door het 502nd Parachute Infantry Regiment (PIR) van de Amerikaanse 101st Airborne Division. Onder leiding van luitenant-kolonel Steve Chappuis waren de parachutisten van het 502nd PIR rond 19 december 1944 in het gebied aangekomen.

Het hoofdkwartier van het 502nd PIR was gevestigd in Rolley Château, in het kleine bos ten oosten van het dorp. Het regiment werd ondersteund door het 327th Glider Infantry Regiment (GIR) aan de linkerkant en het 506th PIR aan de rechterkant.

Op eerste kerstdag 1944 probeerden de Duitse troepen door de luchtlandingsstellingen heen te breken richting Bastogne. Begeleid door pantsers vielen elementen van de 15e Panzergrenadier en de 26e Volksgrenadier Divisies aan.

Na enkele uren van hevige gevechten in de omgeving van Champs en op de weg tussen Champs en Hemroulle, sloegen de Amerikaanse troepen de aanval van het Duitse leger af.

Er werd later een bericht van een Duitse officier ontdekt in de dorpsschool van Champs. Het was op het schoolbord gekalkt en getuigde van de verschrikkingen van de gevechten aan de rand van Bastogne:

"Moge de wereld nooit meer zo'n kerstnacht beleven!
Niets is erger dan neergeschoten te worden ver weg van je moeder, vrouw en kinderen.
Hoort het bij de mensheid om een zoon van zijn moeder te stelen, een man van zijn vrouw, een vader van zijn kinderen?
Het leven is ons gegeven om van elkaar te houden en voor elkaar te zorgen.
Mag uit de puinhopen, het bloed en de dood een broederlijke wereld geboren worden."
[ondertekend] Een Duitse officier.

Heden ten dage herdenkt een monument in Champs de gebeurtenissen die in het dorp plaatsvonden tijdens de Slag om de Ardennen. Een ander monument, speciaal gewijd aan de inzet van het 502nd PIR staat in Longchamps. 

6688, Bertogne, Belgium