Nederland / Verhaal

Een stervende man


Markeren

Deel

Route


Een Canadese Bren Carrier, een pantservoertuig dat met een zware mitrailleur is uitgerust, rijdt tegen de avond van 23 april 1945 op een mijn. De explosie slingert hem in het Damsterdiep van Appingedam en de bestuurder is op slag dood.

Door de luchtdruk van de explosie vliegen de ramen en de deuren van omliggende huizen aan gruzelementen, zodat drie bewoners genoodzaakt zijn hun intrek te nemen in een naburig huis, onder wie de heer G. van der Ploeg, een oude man die ernstig ziek is. Ze slapen op de vloer van een kleine keuken. De oude man ligt op sterven.

Hij wordt de volgende dag op een brancard gelegd en naar Tjamsweer gebracht De stervende wordt in de woning van de heer T.C. van Sloten (69) aan de Rijksweg op bed gelegd. Tegen 9 uur overlijdt hij. Er wordt een kist gemaakt en op de begraafplaats een graf gegraven. Terwijl de gevechten nog bezig zijn vindt er een dienst met familie- en kerkraadsleden plaats.

De Canadezen rukken – gesteund door vier tanks - maar langzaam op. Ze openen het vuur op de Duitse stellingen bij Stuivinga Vlasfabrieken en Carrosseriefabriek Medema. De panden vliegen in brand. Even later wordt ook de carrosseriefabriek getroffen, waar de Duitsers een commandopost in hebben gevestigd. De mijnen in Appingedam vormen een grote hindernis voor de Canadezen. Maar omwonenden leiden hen achter de woningen langs, zodat ze even verderop, voorbij de mijnen, weer op de weg kunnen. Ze bereiken ongehinderd de Westersingel. Enkele Bren Carriers rijden door voortuintjes.

Het verdere gedeelte van de namiddag en de avond werden gebruikt om langs de Westersingel op te rukken tot aan de Bolwerkbrug. De volgende dag wordt Appingedam bevrijd.

Westersingel, 9932 AB Appingedam