Nederland / Verhaal

Bevrijding van Holwierde


Markeren

Deel

Route


Het Canadese Perth Regiment verovert in de vroege ochtend van dinsdag 28 april 1945 de Duitse luchtafweerbatterij Nansum en de omliggende bunkers. Hierbij nemen ze in totaal 180 Duitsers gevangen. Het dorp Nansum zelf is net als Holwierde nog niet bevrijd.

Pas zondagmiddag 29 april wordt Holwierde bevrijd. Het Rode Kruis en de Canadezen adviseren de bevolking te vertrekken, omdat het dorp mogelijk nog door Duitse artillerie wordt beschoten. Maar het valt nog niet mee om over De Heekt over te komen, omdat de brug is opgeblazen. Er ligt nu een vlot, maar kinderen en ouderen hebben grote moeite om de oversteek te maken. Ze lopen langs rokende puinhopen. Op straat liggen gesneuvelde soldaten. De weg is bedekt door puin en glas.

De vluchtelingen hebben Holwierde nog niet verlaten of de Duitse artillerie begint Holwierde weer te beschieten. Een van de granaten komt in de mensenmassa terecht, waardoor een man en twee kinderen om het leven komen. Tijdens de strijd rond Delfzijl worden 74 Canadese soldaten van het Perth Regiment gewond of gedood. Ook vijftien burgers komen om het leven. Veel boerderijen waren verwoest en in het dorp zijn meer dan 150 huizen licht- of zwaar beschadigd.

 

De zogeheten ‘Baileybrug’ die de Canadezen later over De Heekt bouwen wordt nog jaren gebruikt. 

Pastorielaan 4, 9905 RE Holwierde