Nederland / Vestingwerk

Dishoek Bunker Complex


Markeren

Deel

Route


De bunkers bij Dishoek speelden een cruciale rol tijdens de Slag om de Schelde in 1944. Na de val van Antwerpen noemde Hitler het eiland Walcheren "Festung". Tot de laatste druppel bloed moesten Duitse troepen het eiland verdedigen. De geallieerden vielen van alle kanten aan. Uiteindelijk konden de Duitse troepen de Westerschelde alleen nog verdedigen vanuit het bunkercomplex bij Dishoek. Tijdens de daaropvolgende bombardementen en beschietingen kwamen veel soldaten om en beleefde een Britse commando-eenheid één van de bloedigste gevechten uit zijn geschiedenis.

Als kleine jongen speelde John Daane (Middelburg, 1964) in de duinen van Dishoek. Het bunkercomplex heeft John's hart gestolen. Hij heeft zo'n 100.000 kilo puin uit de bunkers verwijderd, ze opgeknapt, uitbreidingen gesloopt, elektriciteit aangelegd en de veiligheid vergroot. Dankzij een ontelbaar aantal uren werk en veel doorzettingsvermogen heeft hij dit bijzondere stukje geschiedenis in de oorspronkelijke staat hersteld en gereed gemaakt voor bezichtiging. 

Tijdens rondleidingen zijn de hospitaal- en munitiebunkers nu te bezichtigen. Het complex toont het drama van de oorlog en de manier waarop gewone soldaten moesten leven. Met speciale aandacht voor menselijke verhalen en anekdotes van beide kanten. 

Bezoek de website van Zeeuwse Ankers voor uitgebreide informatie, persoonlijke verhalen en video’s over de Slag om de Schelde.