Nederland / Monument

‘Smitty’ en David Marshall


Markeren

Deel

Route


Kazemat 7 maakt deel uit van de Vertragingslijn van de Geul-linie die in 1939, kort voor de Duitse inval in mei 1940, werd gebouwd. Sinds 2019 herinnert een plaquette naast de Kazemat aan de twee vliegtuigen die in Mechelen zijn neergestort. De plaquette werd onthuld door de Amerikaanse soldaat David Marshall. Hij was infanterist in het Amerikaanse leger en enige tijd ingekwartierd in Hilleshagen. Zijn beste maat Benedict Schmitt, ook wel Smitty, sneuvelde na hun verblijf in Zuid-Limburg toen de 84e infanteriedivisie Duitsland in trok om de Westwall te doorbreken. Smitty werd begraven op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. In een interview vertelde Marshall zijn verhaal.

“19 November 1944 was een slechte dag voor me. Het was de eerste dag dat we contact kregen met de vijand, even buiten Geilenkirchen. Ik was met Smitty. Hij was een vrome katholiek, ik Joods. Maar dat gaf niet, we zaten in hetzelfde schuitje. We waren onafscheidelijk. Tijdens een pauze zei Smitty plotseling tegen mij: Luister, als er iets gebeurt met mij moet je mijn ouders opzoeken. Ik zei dat doe ik niet, maar hij drong aan en om van hem af te zijn, zei ik OK. De volgende dag kwamen we onder hevig artillerievuur te liggen en binnen een kwartier werd mijn beste vriend gedood door een granaat. Ik kwam heelhuids thuis en ik moest zijn ouders vertellen wat er met hun zoon was gebeurd. Het heeft zes maanden geduurd voor ik de moed kon opbrengen om Smitty`s ouders op te zoeken.”

Audioverhalen Herdenkingswandeling 2

Tijdens de Audioverhalen Herdenkingswandeling 2 kom je langs herdenkingsmonumenten in Wittem, Mechelen, Partij en Wahlwiller. Bij ieder monument is een audiofragment te horen.

Hoofdstraat 99, 6281 BC Mechelen