België / Plaats van belang

De Sherman 'Barracuda' tank


Markeren

Deel

Route


Bij de Milliomont bij Renuâmont werd een Amerikaanse Sherman tank, door zijn bemanning bijgenaamd 'Barracuda', door vijandelijk vuur getroffen en vervolgens uitgeschakeld nadat hij vast was komen te zitten in de drassige grond rond het dorp.

Op 30 december 1944 vochten Amerikaanse tanks van de Amerikaanse 11th Armored Division in de omgeving van Hoûmont. Een paar Sherman tanks van het 41ste Tankbataljon raakten gescheiden en drongen het door de vijand bezette dorp Renuâmont binnen. In de daaropvolgende chaos werd 'Barracuda' geraakt. Hij kwam vast te zitten en werd een gemakkelijk doelwit in de moerassige weilanden van de boerderij van Denis, bij de beek Milliomont.

Wederom geraakt door vuur van Duitse troepen, sprong de Amerikaanse bemanning eruit en werd gevangen genomen. Sommigen raakten gewond, waaronder de tankcommandant Staff Sergeant Wallace Alexander. Deze verwondingen werden hem fataal en Alexander overleed een paar dagen later aan zijn verwondingen.

Buiten dienst en achtergelaten in een precaire positie, had de tank, net als andere verlaten wrakken, ter plekke in stukken moeten worden gehakt tijdens naoorlogse opruimacties. De boer die eigenaar was van het land was echter terughoudend om de tank te slopen, uit angst dat hij de nabijgelegen waterbron zou vervuilen. Dit bracht de autoriteiten er uiteindelijk toe het pantservoertuig in 1947 in één stuk te verplaatsen.

Na enkele restauratiewerkzaamheden en enkele nieuwe onderdelen werd het tentoongesteld aan het publiek op Place Général McAuliffe, het centrale plein in Bastogne. Tussen 2006 en 2007 onderging de tank verdere werkzaamheden en vandaag draagt hij zijn originele opschriften, waaronder zijn bijnaam 'Barracuda'.

Op de weg tussen de twee gehuchten Milliomont en Hubermont kunnen bezoekers een bord zien met de tekst 'La Route du Souvenir', dat het veld aangeeft waar de tank werd uitgeschakeld tijdens de Slag om de Ardennen. 

6680, Saint-Ode, Belgium